Twintigtal blauwhelmen gewond bij aanval op vredesmissie in Mali

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: REUTERS

Een twintigtal blauwhelmen is woensdag in Mali gewond geraakt bij een aanval op hun kamp in een regio met toenemende activiteit van jihadisten, zo heeft de woordvoerder van de missie van de Verenigde Naties in het land gemeld.

De tijdelijke VN-basis, Minusma genaamd, werd rond 7 uur ’s morgens bij Kéréna, in het midden van Mali, met mortieren en automatische wapens aangevallen, zegt woordvoerder Olivier Salgado. Een voorlopige balans maakt melding van een twintigtal gewonden. Volgens een welingelichte bron die anoniem wou blijven, behoren de gewonden tot het Togolese contingent van Minusma. Sommigen van hen zijn er erg aan toe, zei de bron.

De leidinggevende van de vredesmissie, Mahamat Saleh Annadif, “veroordeelt de laffe aanval op vredessoldaten ten stelligste” en zorgt ervoor dat “alle maatregelen genomen worden om de gewonden de gepaste zorg te geven”.

In januari werden al vijf blauwhelmen van de Minusma-missie in Mali gedood door zelfgemaakte explosieven, een wapen dat jihadisten bij voorkeur gebruiken. Minusma is de dodelijkste vredesmissie van de VN in de wereld. Ook een zestigtal Belgische militairen neemt deel aan de missie. Zijn zijn vooral actief in Gao, in het noorden van Mali.

Salgado sprak zich niet uit over de daders van de aanval in Kéréna, maar jihadisten waren de jongste tijd voortdurend actief in het gebied, dat ook het toneel was van intense anti-jihadistische operaties, zoals operatie Eclipse, waarin het Malinese en Franse leger samenwerkten.

Door jvh
AANGERADEN