Gigantische muts op Atomium symboliseert nieuwe stap voor Te Gek!?

 

 ©  BELGA

De zes organisaties die nu al als het Steunpunt Geestelijke Gezondheid samenwerken, gaan voortaan verder onder de naam Te Gek!?. Op de bovenste bol van het Atomium is daarom sinds kort een gigantische muts te zien, als symbool voor deze nieuwe stap voor de beweging die al zeventien jaar het taboe rond geestelijke gezondheid wil slopen, en nu ook inzet op een humane geestelijke gezondheid. Tegelijk ontwierp Elodie Ouedraogo “een muts met een hoek af”, die de nieuwe baseline van Te Gek!? (“Maakt van het hoofd een zaak”) moet ondersteunen. “Door te versterken, verbinden en vernieuwen willen we samen de toekomst van de geestelijke gezondheidszorg aanpakken”, klinkt het woensdag.

jvhBron: BELGA

De missie van Te Gek!? was al langer om geestelijke gezondheidszorg bespreekbaar te maken. Maar met verschillende activiteiten en nieuwe initiatieven gaat de nieuwe organisatie ook inzetten op een humane geestelijke gezondheidszorg. “We planten nu een vlag, en daarvoor hebben we de bekendste merknaam van de betrokken organisaties gekozen”, zei Tom Van Daele, directeur van de nieuwe organisatie.

Dat nieuwe Te Gek!? moet verder de verbinding maken tussen alle mensen - psychische kwetsbaarheid is een zaak voor iedereen. “We geloven dat een verbindende, solidaire en gastvrije maatschappij de beste garantie is voor inclusie.”

Symbool van deze nieuwe aanpak wordt de muts die ontworpen werd door Elodie Ouedraogo. Ze liet zich inspireren op het idee dat geestelijke gezondheid van binnen zit en zichtbaar gemaakt moet worden. Daarom werd de stof binnenstebuiten gedraaid, met een duidelijk zichtbare naad. “Ik wilde geen ‘banale’ muts”, zei Ouedraogo bij de voorstelling. “Dit is geen eenmalig relatiegeschenk, maar wordt vanaf vandaag het symbool van Te Gek!?”, aldus Sven unik-id, die het concept mee bedacht.

Bovendien werd het Atomium aangekleed met een muts om de boodschap zichtbaar te maken voor de rest van de wereld.

Bij de lancering krijgt Te Gek!? de steun van Vlaamse ministers Jan Jambon en Wouter Beke, Brussels minister Sven Gatz en federaal minister Frank Vandenbroucke. Om 15.30 uur start op de site van Te Gek!? en De Standaard een livestream vanuit het Atomium, waarin alles uit de doeken gedaan wordt.

LEES OOK

Nu in het nieuws