Nederlandse regering geeft veteranen van Srebrenica erkenning en eenmalig bedrag

Bron © BELGA

Foto: AP

De Nederlandse regering zal met een speciaal gebaar haar waardering uitspreken voor Dutchbat III, de veteranen die betrokken waren bij de val van Srebrenica in 1995. Ook krijgen ze het symbolische bedrag van 5.000 euro belastingvrij.

Daarmee reageert minister van Defensie Ank Bijleveld op de Commissie-Borstlap, die onderzoek deed naar Dutchbat III. Ze komt met een “duidelijke verklaring die tegemoetkomt aan het ervaren gebrek aan erkenning en waardering”. In een interview in De Telegraaf zegt Bijleveld dat de veteranen eerherstel moeten krijgen op een soort reünie. Daar zou de premier dan de verklaring van waardering en erkenning ten overstaan van de veteranen moeten uitspreken.

De Commissie-Borstlap meldde dat veel veteranen van Dutchbat III nog last hebben van de missie in het voormalige Joegoslavië. Zo’n 20 tot 30 procent van de veteranen ondervindt nog hinder en heeft zorg nodig. Dutchbat III moest de enclave Srebrenica beschermen, maar werd overlopen door Bosnisch-Servische eenheden. Na de val van de enclave werden ongeveer 8.000 moslimjongens en -mannen vermoord door de Bosnische Serviërs.

Bijleveld laat verder weten dat ze ervoor gaat zorgen dat veteranen kunnen terugkeren naar Srebrenica. Verder ontvangen ze binnenkort een brief van het ministerie waarin hun professionele hulp wordt aangeboden.

Door jvh
AANGERADEN