Tienduizenden betogen in Nepal tegen ontbinding parlement

Bron © BELGA

Foto: AFP

Een ontevreden deel van de regeringspartij van Nepal, de NCP, heeft woensdag betoogd in de hoofdstad Kathmandu. Tienduizenden mensen eisten er de terugkeer van het parlement, dat president Bhandari in december heeft ontbonden op aanbeveling van premier Oli.

Sinds de ontbinding van het parlement is de NCP gesplitst in twee facties. Premier Khadga Prasad Oli staat aan de leiding van één daarvan. Beiden beschouwen zich als de legitieme factie en eisen het verkiezingssymbool en de naam van de partij op.

Enkele dagen geleden was er in Kathmandu al een massale bijeenkomst onder leiding van premier Oli. Woensdag kwamen tienduizenden tegenstanders op straat. Velen van hen droegen vlaggen met een zon, het verkiezingssymbool van de regerende Nepalese Communistische Partij (NCP).

De premier maande in december de president aan om het parlement te ontbinden en vervroegde verkiezingen aan te kondigen. Die zouden er komen op 30 april en op 10 mei. Maar verschillende NCP-leden noemden die ontbinding ongrondwettelijk. Er werden verschillende petities ingediend tegen de beslissing, en er loopt een constitutionele hoorzitting bij het Hooggerechtshof.

Door jvh
AANGERADEN