Campagne Rosa voert in Brussel actie tegen “gerechtelijke intimidatie” door Jeff Hoeyberghs

Bron © BELGA

Jeff Hoeyberghs Foto: © Yorick Jansens

Leden van Campagne Rosa hebben woensdag in Brussel aan het kabinet van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne en aan de Universiteit Gent actie gevoerd tegen de gerechtelijke intimidatie door chirurg Jeff Hoeyberghs. Campagne Rosa publiceerde vorig jaar een filmpje waarin Hoeyberghs seksistische en racistische uitspreken deed. De chirurg heeft klacht ingediend tegen twee organisatrices van Campagne Rosa.

De vrouwen en mannen lieten zich voor het kabinet van de minister van Justitie duidelijk horen met enkele protestborden en de opschriften “#FightBack en “Solidariteit met Emily en Mai”. Twee organisatrices, Emily en Mai, kregen onlangs te horen dat Jeff Hoeyberghs tegen hen een klacht had ingediend tegen laster en eerroof.

De aanleiding daarvoor is het filmpje waarin de chirurg zich erg neerbuigend neerliet over vrouwen tijdens een lezing bij studiekring KVHV aan de UGent. De beelden gingen viraal en KVHV werd geschorst aan de universiteit.

De klacht die Hoeyberghs heeft ingediend ziet Campagne Rosa als pure intimidatie. Maar de vrouwen maken aan het kabinet van Justitieminister Van Quickenborne duidelijk dat ze zich niet laten intimideren en de strijd tegen seksisme, racisme, discriminatie en asociaal beleid voortzetten. Ze willen de klacht die tegen hen loopt, zien verdwijnen.

“We vragen aan de procureur dat hij deze klacht seponeert. Tijdens de lockdowns schoten de meldingen van geweld op vrouwen de lucht in. Strijd tegen seksisme is meer dan ooit nodig, socialistisch feministen als Campagne Rosa zullen zich nooit laten intimideren”, zegt Emily van Campagne Rosa.

Door jvh
AANGERADEN