Belgische film ‘Filles de joie’ maakt geen kans meer op Oscar, Koen De Bouw en Johan Heldenbergh wel op shortlist

Koen De Bouw (links) en Johan Heldenbergh (rechts) in hun films die kans maken op een Oscar. ©  rr

Bron: BELGA, Variety

De Belgische inzending ‘Filles de joie’ maakt geen kans meer op een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse Film. De Franstalige dramafilm van Frédéric Fonteyne en Anne Paulicevich heeft de shortlist niet gehaald, zo is bekendgemaakt door de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisator van de Oscars.

Filles de joie vertelt het verhaal van drie vrouwen die een dubbelleven leiden in de seksindustrie. De vrouwen worden vertolkt door Sara Forestier, Noémie Lvovsky en Annabelle Lengronne. In november had een nationale jury, waarin zowel leden van de Vlaamse als van de Franse Gemeenschap zetelen, de film uitgekozen als Belgische inzending voor de Oscars.

Maar Filles de joie staat dus niet op de shortlist. De Tunesische film The Man Who Sold His Skin, met Koen De Bouw in een hoofdrol, maakt wel nog altijd kans op een beeldje, net als het Bosnische Quo vadis, Aida met Johan Heldenbergh. De lijst telt in totaal vijftien films.

LEES OOK. Films met Koen De Bouw en Johan Heldenbergh getipt als favorieten voor de Oscars: “Zelden wist een film me zo te ontroeren”

Ook kortfilm maakt kans

Ook in een andere categorie maakt een Belg nog kans op een Oscar. De kortfilm Da Yie van de Antwerpse filmmaker Anthony Nti staat op de shortlist in de categorie Beste Kortfilm en maakt dus nog kans op een nominatie. Dat heeft het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) woensdag bekendgemaakt.

De film gaat over een vreemdeling die de opdracht krijgt om in Ghana kinderen te ronselen voor een risicovolle baan. Hij vindt er Prince en Mathilda, twee levendige kinderen, en brengt die naar zijn bende. Al snel begint hij zijn beslissing in twijfel te trekken, uit bezorgdheid over hoe die het leven van de kinderen drastisch zou kunnen beïnvloeden.

Da Yie is een van de tien titels die op de shortlist staat voor een Oscar in de categorie Beste Kortfilm.

Op 15 maart zal worden bekendgemaakt of de films op de shortlist ook een nominatie in de wacht slepen. De 93ste ceremonie van de Oscars vindt plaats op 25 april, in het Dolby Theater in Los Angeles.

(adb)

Aangeboden door onze partners