Proximus wil middelbare scholen afsnoepen van Telenet

Bron © BELGA

Foto: Raymond Lemmens

Telecomoperator Proximus en Signpost, dat ICT-oplossingen aanbiedt in het onderwijs, slaan de handen in elkaar om scholen te ondersteunen bij hun digitale transformatie. Proximus engageert zich om secundaire scholen tegen 2023 uit te rusten met glasvezel. Net nu afgelopen december een contract van Telenet met de Vlaamse overheid voor internet op scholen afliep, hoopt Proximus zich in de markt te zetten als leverancier van digitale oplossingen voor scholen.

De coronacrisis zet de uitdagingen op vlak van digitalisering meer dan ooit in de kijker, aldus de twee bedrijven in een persbericht. Daarom lanceren ze “Academic Connect”, een aanbod dat alle facetten van connectiviteit en ICT voor het onderwijslandschap samenbrengt in één geïntegreerde digitale oplossing. Ze bieden oplossing voor de hele digitale onderwijsomgeving, “van beveiligde internettoegang en wifi, over hardware en software, tot digitale content en een professionele ICT-helpdesk”.

10 miljoen euro extra

In het kader van de samenwerking streeft Proximus ernaar om zoveel mogelijk scholen te voorzien van glasvezel. Tegen eind 2028 wil de telecomoperator 4,2 miljoen woningen en bedrijven aansluiten op het glasvezelnetwerk en Proximus heeft beslist om scholen prioritair uit te rusten met fiber. “Een eerste concrete ambitie bestaat erin zowat alle secundaire scholen te kunnen connecteren op fiber tegen eind 2023. Proximus neemt het grootste deel van de aansluitingskosten voor zijn rekening en trekt daarvoor minstens 10 miljoen euro extra uit”, aldus het persbericht. “Daarnaast stelt Proximus ook zijn expertise op het vlak van wifi-oplossingen en security ter beschikking van de scholen.”

Dat Proximus zwaar inzet op de scholen, is niet vreemd. Minister van Onderwijs Ben Weyts kondigde vorig jaar nog aan om 375 miljoen euro uit te trekken voor de verdere digitalisering van klassen. Nu ook het raamcontract met Telenet is afgelopen, ligt er een grote markt open voor Proximus.

AANGERADEN