Rechter beslist: enveloppen in proces De Pauw mogen niet opengemaakt worden

Advocate Christine Mussche na de zitting in de rechtbank. 

Advocate Christine Mussche na de zitting in de rechtbank. ©  Olivier Matthys

De beruchte enveloppen met daarin de getuigenissen van actrices Maaike Cafmeyer en Liesa Naert mogen niet opengemaakt worden. Dat heeft de rechter beslist in de zaak Bart De Pauw. De advocaten laten weten deze uitspraak te bekijken en tekenen mogelijk nog beroep aan.

BELUISTER onze podcast De Stemmen van Assisen over de zaak De Pauw: Waarom wordt nu alles op straat gegooid? En wat als geheime enveloppes geopend worden?

Het verzoek van Bart De Pauw, die op de zitting niet aanwezig was, wordt afgewezen. De rechter oordeelt dat de aanvraag ontvankelijk, maar ongegrond is. De KI heeft namelijk eerder al een uitspraak gedaan over die enveloppen. De rechten van de verdediging zijn voldoende gevrijwaard, oordeelt rechtbank. De rechtbank liet ook weten dat de volgende zitting plaatsvindt op 25 februari, om 13 uur. Dan zullen er nieuwe data worden vastgelegd in het proces.

LEES OOK. Gaan ‘geheime enveloppen’ na drie jaar toch open en waarom is dat zo belangrijk voor De Pauw? (+)

“De verdediging richtte een gelijkaardig verzoek al aan de Kamer van Inbeschuldigingstelling. Deze wees het verzoek in haar arrest van 17 mei 2019 af en steunde hiervoor onder meer op het beroepsgeheim van de preventie-adviseur en de privacyrechten”, klinkt het in een persmededeling van de rechtbank. “De correctionele rechtbank Antwerpen, afdeling Mechelen is in haar tussenvonnis van 11 februari 2021 van oordeel dat het huidige gelijkaardige verzoek ongegrond moet worden verklaard omdat eenzelfde debat niet nog eens kan worden overgedaan voor de feitenrechter.”

(Lees verder onder de foto’s)

Advocaat Christine Mussche.  

Advocaat Christine Mussche.  ©  Olivier Matthys

 

 ©  Olivier Matthys

Hoe het nu verder moet, is onduidelijk. “Wij gaan nu overleggen met onze cliënt en bekijken dan of we beroep aantekenen en of dat wel opportuun is”, zeggen advocaten John Maes en Michael Verhaeghe. “Wij hadden na de uitspraak van de KI ook begrepen dat er nog mogelijkheid was om later in het proces de enveloppen te openen. De rechtbank acht zich nu toch gebonden. Het is een heel technisch arrest dat we van naderbij moeten bekijken.”

Advocaten John Maes en Michael Verhaeghe 

Advocaten John Maes en Michael Verhaeghe 

De advocaten hebben dertig dagen de tijd om beroep aan te tekenen. Als ze dat doen, zijn we waarschijnlijk op weg naar een lang aanslepende procedure, die mogelijk maanden kan duren. Opvallend: deze zaak heeft door de kwestie van de enveloppen al anderhalve maand vertraging opgelopen. “Wij hebben heel veel te vertellen in deze rechtbank, maar dat zal binnen een aantal maanden zijn, wanneer we het debat ten gronde kunnen voeren”, klinkt het nog bij de verdediging.

Christine Mussche. 

Christine Mussche. ©  Olivier Matthys

Niets te verbergen

Christine Mussche, advocate van de slachtoffers, had dit tussenvonnis verwacht, zegt ze. “Over deze vraag is destijds al een beslissing geweest. De KI heeft destijds de toetsing grondig gemaakt en een weloverwogen beslissing genomen. Dat was voor ons van aard om te denken dat dit hier niet zou lukken. Maar wij hebben niets te verbergen: wij zijn niet tegen waarheidsvinding. Alleen zou door deze beslissing de vertrouwelijkheid van de preventie-adviseurs onder druk komen te staan.”

“Wij hopen dat er geen beroep wordt ingediend”, zegt Mussche nog. “Dit zou alleen vertragend werken en ik denk dat niemand daarmee gediend is, ook niet de tegenpartij. Maar we wachten hun reactie af.” (PHU/JDG)

bekijk ook

Het proces Bart De Pauw: dit moet je weten

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten