De Sutter maakt 500.000 euro vrij voor telewerkende ambtenaren met een handicap

Themabeeld ©  Shutterstock

Minister voor Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) maakt een half miljoen euro vrij voor telewerkende federale ambtenaren met een handicap, zodat ze hun werkplek kunnen aanpassen. “Als we willen dat ook medewerkers met een handicap telewerken, moeten we hen zo goed mogelijk begeleiden”, zegt ze.

jvhBron: BELGA

Sinds oktober is telewerk verplicht in het kader van de coronacrisis. Dat geldt ook voor de federale overheidsdiensten. Maar minister De Sutter wil telewerk ook na de crisis verankeren in de federale overheidsdiensten. De Groen-vicepremier kondigde eerder al aan gemiddeld twee dagen per week telewerk te willen organiseren voor de federale ambtenaren.

Voor collega’s met een handicap is dat echter niet zo eenvoudig. Zij hebben vaak een aangepaste werkplek nodig, met bijvoorbeeld software voor ondertiteling, een toetsenbord voor slechtzienden, of een ergonomisch aangepast bureau. De federale regering wil nu 500.000 euro vrij maken om die ambtenaren te ondersteunen, kondigt De Sutter donderdag aan. De minister antwoordde dat eerder deze week ook al op een vraag van Nahima Lanjri (CD&V) in de Kamer. “Als we ook van hen verwachten dat ze meer van thuis uit werken, moeten we hen daar zo goed mogelijk in begeleiden. Deze investering van de federale regering kan voor veel ambtenaren al een groot verschil betekenen”, zegt De Sutter.

De inspanning kadert ook in het voornemen van De Sutter om meer ambtenaren met een handicap aan de slag te krijgen op de federale overheidsdiensten. In 2019 had 1,22 procent van de federale ambtenaren een geregistreerde handicap, terwijl de doelstelling op 3 procent ligt. “We willen alle drempels in kaart brengen en zoveel mogelijk wegnemen”, klinkt het. “Door meer te investeren in de werkplek maken we van de federale overheid een aantrekkelijke werkgever voor mensen met een handicap.”

De investering van 500.000 euro kadert in die plannen en maakt deel uit van een maatregelenpakket van de federale taskforce kwetsbare groepen onder leiding van minister van Maatschappelijke Integratie Karine Lalieux (PS). Het voorstel ligt morgen/vrijdag op tafel van de ministerraad.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten