Lachaert vraagt intern tuchtorgaan van Open VLD om El Kaouakibi tijdelijk op non-actief te zetten, partij schept meer duidelijkheid over betaling van 50.000 euro

Bron © Eigen berichtgeving, Belga

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert heeft het interne tuchtorgaan van zijn partij gevraagd om Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi tijdelijk op non-actief te zetten. “Om de sereniteit en de rust te herstellen, en haar haar verdediging te laten voeren op een onafhankelijke manier”, klinkt het in een persbericht van de partij. Die schept ook meer duidelijkheid over een omstreden betaling van 50.000 euro aan El Kaouakibi.

Lachaert heeft de statutaire commissie van de partij gevraagd om El Kaouakibi tijdelijk op non-actief te zetten. “Dit als bewarende maatregel ter bescherming van zowel haar als de partij in afwachting van de resultaten van de lopende onderzoeken”, klinkt het. El Kaouakibi staat momenteel in het oog van de storm na beschuldigingen van misbruik van subsidiegeld bij haar vzw Let’s Go Urban. Dinsdag lekte bovendien uit dat El Kaouakibi 50.000 euro van de partij had gekregen om haar verkiezingscampagne mee te voeren.

LEES OOK. Sihame El Kaouakibi dient zelf klacht in tegen “personen gelieerd” aan vzw: “Mogelijk misdrijven gepleegd”

“De partij benadrukt dat mevrouw El Kaouakibi haar verdediging in alle sereniteit als persoon moet kunnen voorbereiden en voeren in deze zaak”, klinkt het. “Ook benadrukt de partij dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel is bewezen. De partij kan intussen echter niet volledig kennisnemen van dit lopend dossier, wat een gedegen inschatting bemoeilijkt. Daarom acht de partijvoorzitter het opportuun om deze tijdelijke maatregel te vragen.

LEES OOK. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert: “Sihame El Kaouakibi moet dringend uitleg geven aan onze partij”

Vorige week werd al terughoudendheid van haar gevraagd in de uitoefening van haar mandaat als parlementslid namens Open VLD, waar zij zich ook aan houdt. Het is nu aan de statutaire commissie om zich over deze vraag te buigen.”

Meer duidelijkheid over betaling van 50.000 euro

Open VLD schonk ook meer duidelijkheid over de omstreden betaling van 50.000 euro aan El Kaouakibi in 2019. Volgens de partij was dat “met de optiek haar te ondersteunen bij haar lancering in de politiek, en als ondersteuning voor haar campagne”. De partij heeft nu bestudeerd wat er concreet gefactureerd werd, en wat daar tegenover stond. “Een eerste factuur van 20.000 euro betrof typische campagne-uitgaven voor bv. sociale media-advertenties en briefwisseling, alsook een aantal kosten die wettelijk niet aangifteplichtig waren.”

LEES OOK. De 50.000 euro die Open VLD op stelten zet: gebeurde er iets illegaals, en hoe verdeeld is de partij? (+)

Een tweede factuur van 33.000 euro ging over de kost van een persoonlijke medewerker van El Kaouakibi, aldus Open VLD. “En tot slot is er ook nog een factuur van een communicatiebedrijf dat verbonden is aan El Kaouakibi. Tegenover deze factuur stonden eveneens reële campagne-communicatieprestaties (zoals productie van sociale mediafilmpjes en promotie ervan) voor meerdere kandidaten op de Antwerpse Kamer- en Vlaamse kandidatenlijsten.”

Door jvh
AANGERADEN