Bijkomend onderzoek gevraagd in zaak over racisme binnen politie en Veiligheidskorps

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: BELGA

De zaak rond racisme binnen de Antwerpse lokale politie en het Veiligheidskorps is voor onbepaalde duur uitgesteld omdat er nog bijkomend onderzoek wordt gevraagd. Het parket van Antwerpen wil dertig leden van de Antwerpse lokale politie en het Veiligheidskorps van de FOD Justitie voor de rechter brengen voor het pesten van collega’s. De helft van hen wordt ook verdacht van racisme. Alles draait rond een besloten WhatsApp-groep waarin normoverschrijdende berichten verstuurd werden.

De verdachten maakten deel uit van een team dat instaat voor de bewaking en het transport van arrestanten en gedetineerden. De WhatsApp-groep was opgericht om makkelijker onderlingen afspraken te maken, maar werd blijkbaar ook gebruikt om racistische en seksistische commentaren te delen én om collega’s te pesten, vooral diegenen met een migratieachtergrond. Een van de leden was zo gedegouteerd dat hij in september 2016 naar zijn overste stapte. De WhatsApp-groep werd daarna opgedoekt.

Er volgde niet alleen een tuchtonderzoek, maar ook een gerechtelijk onderzoek, dat nu klaar is. Drie vermeende slachtoffers, alsook de Liga voor Mensenrechten hebben zich burgerlijke partij gesteld. Wanneer de zaak opnieuw voor de raadkamer komt, is niet duidelijk.

Door jvh
AANGERADEN