Jeff Hoeyberghs doorverwezen naar strafrechter na seksistische uitspraken aan UGent

Bron © BELGA
Gent -

Plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs moet zich voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor seksisme en discriminatie na zijn uitspraken aan de UGent in 2019. Dat heeft de raadkamer in Gent vrijdagnamiddag beslist.

Dat vrouwen “wel privileges en geld willen, maar hun benen niet meer willen opendoen”. Of: “U kent dat type vrouw wel. Zo’n pront narcistisch dingske, blauwe oogskes, tietjes.” en “Je kan een vrouw niet als gelijke behandelen zonder haar slaaf te worden”. Het zijn enkele van de uitspraken die Jeff Hoeyberghs deed in december 2019 ­tijdens een lezing op vraag van de conservatieve Vlaamse studentenvereniging KVHV.

LEES OOK. Beelden van seksistische lezing Jeff Hoeyberghs veroorzaken ophef: “Vrouwen willen wel privileges, maar niet meer hun benen opendoen” (+)

Beelden van de lezing werden online geplaatst en er liepen meer dan 1.500 klachten binnen bij het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen, wat meer dan de helft van alle klachten is die het in 2019 heeft ontvangen. De UGent distantieerde zich eerder uitdrukkelijk van de uitspraken van Hoeyberghs. De studentenvereniging KVHV werd een tijdlang geschorst en het bestuurscollege van de Gentse universiteit beschouwde de uitlatingen als “aanstootgevend en walgelijk”.

Het parket startte een onderzoek naar de uitspraken en vroeg vrijdag aan de Gentse raadkamer om Hoeyberghs te verwijzen naar de correctionele rechtbank voor het overtreden van de wet ter bestrijding van seksisme in de openbare ruimte en de wet ter bestrijding van discriminatie tussen vrouwen en mannen.

“Subversief maar niet strafbaar”

De verdediging van Hoeyberghs wou de buitenvervolgingstelling, omdat het zou gaan om meningen die “subversief”, maar niet strafbaar zouden zijn. Hoeyberghs bepleitte zelf ook hevig zijn onschuld. “Ik heb toen geen meningen gegeven. Dat waren vaststellingen uit mijn leven, dus deze beschuldigingen zijn gewoon ridicuul.”

De bekende chirurg blijft achter zijn woorden staan. Sterker nog: gisteren schakelde hij nog een versnelling hoger. “Kent gij vrouwen die hun benen dicht doen om privileges van mannen te krijgen? Ik niet. Deze uitspraken waren ook in een humoristische sfeer en zijn later uit zijn context gehaald. Dat ik een seksist ben is belachelijk, ik heb namelijk alles te danken aan de vrouw.”

“Ik een seksist? Belachelijk”

Aan VTM zei Hoeyberghs ook het volgende. “Ik denk dat Gent een dokter nodig heeft. Dit is een beerput geworden van een gestoord extremisme. En we gaan er met z’n allen iets moeten aan doen, want ze verzeiken ons leven.”

De raadkamer verwees Hoeyberghs vrijdag toch door naar de strafrechter. Binnen enkele weken wordt zijn zaak ingeleid. Indien hij daar schuldig wordt ­bevonden aan schendingen van de seksisme- of discriminatiewet, riskeert hij 8.000 euro boete en een jaar cel.

LEES OOK: Parket wil Jeff Hoeyberghs voor rechtbank wegens seksisme: “Dat was geen mening, maar gewoon een vaststelling”

Door jvh, Simon Dekaezemaker
AANGERADEN