Nederland laat Utrecht ‘proefdraaien’ voor heropening cafés

Bron © BELGA

Foto: Foto: Marcel Krijgsman / ANP-Hollandse Hoogte

De stad Utrecht heeft van de Nederlandse staatssecretaris voor Economische Zaken Mona Keijzer groen licht gekregen om een proef te doen met het heropenen van cafés. De stad wil testen hoe en of dit zonder coronabesmettingen kan. Keijzer is “nu aan het uitwerken met deskundigen hoe zo’n fieldlab met cafés eruit gaat zien”.

Eerder deze week liet burgemeester Sharon Dijksma weten dat zij een proef wilde beginnen met het heropenen van restaurants, maar hiervoor kreeg Utrecht geen toestemming van het ministerie. Voor restaurants is het al duidelijk wanneer zij gasten mogen ontvangen. Dat staat ook in de nieuwe routekaart van de regering en maakt een proefproject overbodig.

Vanuit de gemeente en het ministerie leken eerst tegenstrijdige berichten te komen over een proef met de ‘natte horeca’ zoals cafés. Hier zijn wel proefprojecten voor nodig, omdat er een minder duidelijke indeling is dan in restaurants, waar gasten aan tafeltjes zitten. “Ik vind dat ook een heel bijzondere discussie”, zegt Keijzer. “Ik heb zelf gesproken met de burgemeester en wij trekken aan hetzelfde eind.” De staatssecretaris zegt “heel blij” te zijn dat Utrecht zich aanbiedt.

Overigens is er genoeg animo van gemeenten die met cafés willen experimenteren, zegt Keijzer. Ze weet nog niet precies wanneer ermee kan worden begonnen. Een datum wil ze er niet op plakken, maar premier Mark Rutte zei in zijn wekelijkse persconferentie dat het nu nog even niet aan de orde is. Hij wil wachten op versoepelingen. De huidige lockdownmaatregelen duren zeker tot 2 maart.

Cafés mogen voorlopig nog niet open. Een aantal horecabedrijven doet mee aan het experiment. Het doel is om meer gegevens te verkrijgen over het gedrag van cafébezoekers, hun omgang met coronaregels en eventuele gevolgen hiervan.

In Utrecht vinden meerdere corona-experimenten plaats. In het Beatrix Theater zijn er volgende week als test een zakelijk congres en een optreden. Hierbij doet de overheid ervaring op met het organiseren van evenementen in de anderhalvemetersamenleving. Dijksma is blij met deze “lichtpuntjes”. Zij wil de inwoners van de stad graag perspectief bieden.

Door jvh
MEER OVER HET CORONAVIRUS