Topman FOD Volksgezondheid: “Medische stresstests zullen ook in toekomst nodig blijven”

Tom Auwers 

Tom Auwers ©  Koen Bauters

Stresstests van de medische systemen in ons land zullen ook in de toekomst nodig blijven. Dat zei Tom Auwers, topman van de FOD Volksgezondheid, vrijdag in de bijzondere Kamercommissie Covid-19.

jvhBron: BELGA

Auwers trok in de commissie de vergelijking met de economische crisis van 2008. “Niemand had toen kunnen vermoeden dat het kapseizen van Lehmann Brothers zou leiden tot de overname van Fortis door BNP Paribas”, zei hij. “Dat is wat we hier ook hebben meegemaakt.” Volgens hem zullen er daarom medische stresstests nodig blijven, zoals die sinds de economische crisis ook nog steeds voor de financiële sector worden uitgevoerd.

Auwers brak in de commissie een lans voor het federale België, nu steeds meer politici de mening zijn toegedaan dat onze ingewikkelde staatsstructuur een efficiënte aanpak van de coronacrisis in de weg stond. “We hebben gemerkt dat het federale België werkt, ondanks de vergaderdrift”, zei hij. “De interministeriële conferentie komt elke week samen met acht ministers en dat werkt, naar mijn aanvoelen.”

Ook de relatie met het kabinet-De Block was volgens hem goed. “Ik heb altijd een open Whatsapp-lijn gehad met de minister. Zij was 24 op 7 bereikbaar en zeer actief begaan met deze crisis. Maar zij zat natuurlijk in een cascadesysteem met de eerste minister.”

Fout om mondmaskers te vernietigen

De topman van de FOD gaf tot slot wel toe dat het een vergissing was om in 2018 de strategische stock aan mondmaskers te vernietigen. Een deel van die voorraad werd geliquideerd omdat de houdbaarheidsdatum was overschreden, maar een ander deel eenvoudigweg omdat dat goedkoper was dan hem te verplaatsen van een kazerne die werd gesloten naar een andere kazerne.

“Helaas heeft de crisis ons ingehaald”, aldus Auwers. “Er was een ontwerp van aankoop voor een nieuwe strategische stock, maar op het moment dat dat is voorgesteld, heeft corona ons ingehaald.” Op dit moment is er wel weer een strategische stock beschikbaar.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten