Libische kustwacht onderschept bijna helft van alle bootmigranten

Themabeeld 

Themabeeld ©  Patrick Zachmann / Magnum Phot

De Libische kustwacht heeft vorig jaar 9.541 migranten op zee onderschept volgens het commando van Irini, de marinemissie van de Europese Unie. Dat is bijna de helft (47 procent) van alle mensen die in 2020 vanuit het door burgeroorlog verscheurde Noord-Afrikaanse land naar Europa probeerden over te steken, zo staat in een vertrouwelijk rapport.

jvhBron: BELGA

De Libische kustwacht toont volgens het rapport een “belangrijk operationeel prestatievermogen” bij het redden van mensen in de eigen zoek- en reddingszone. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie bracht ze in 2020 ongeveer 11.000 bootmigranten naar Libië terug, waar de migranten geweld en uitbuiting riskeren.

Het rapport zegt dat operatie Irini in geen van de reddingen verwikkeld was. Bijgevolg zijn er geen aanwijzingen dat van de operatie een aanzuigeffect uitgaat dat migranten ertoe zou aanzetten de reis naar Europa te ondernemen.

Volgens het rapport van begin februari waren er eind vorig jaar 82 detentiecentra voor vluchtelingen en migranten in Libië, waarin 7.607 mensen waren ondergebracht. Vorig jaar zouden 389 mensen uit deze centra vrijgelaten zijn. Critici stellen steeds weer massale inbreuken op de mensenrechten van migranten in Libië aan de kaak.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten