Kamer vraagt audit van het Rekenhof bij de Gegevensbeschermings-autoriteit

David Stevens, de voorzitter van de GBA,  werd in een brief door twee directieleden beschuldigd. 

David Stevens, de voorzitter van de GBA, werd in een brief door twee directieleden beschuldigd. ©  BART DEWAELE

Bron: BELGA

De plenaire Kamer vraagt de regering in een resolutie om een audit van het Rekenhof bij de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA). Bij de privacywaakhond rommelt het al een tijdje aan de top.

In september vorig jaar verstuurden twee leden van het vijfkoppige directiecomité van de GBA een klachtenbrief naar de Kamervoorzitter, de fractievoorzitters en de leden van de commissie Justitie, onthulde Knack destijds. Daarin zeggen ze zich “ernstige zorgen” te maken over de situatie bij de Gegevensbeschermingsautoriteit, en stellen ze dat de opvolger van de Privacycommissie niet meer in staat is om onafhankelijk te werken.

De beschuldigingen zouden gericht zijn tegen David Stevens, de voorzitter van de GBA. Hij zou volgens de twee directieleden in minstens twee gevallen een beslissing van het directiecomité niet hebben uitgevoerd of gehandeld hebben zonder voorafgaande beslissing van dat comité, volgens de klagers om “invloedrijke personen een voorkeursbehandeling te geven”. De twee klagen onder meer ook over intimidatie.

De Kamercommissie Justitie heeft in oktober vorig jaar een hoorzitting georganiseerd over de kwestie, met de vijf leden van het directiecomité. Die duurde de hele dag en had plaats achter gesloten deuren.

Tegen juni aanbevelingen

Parlementsleden van de meerderheidspartijen SP.A, PS, Open VLD, MR, CD&V en Ecolo-Groen hebben nu een resolutie ingediend waarin ze de regering verzoeken om het Rekenhof te belasten met een audit naar de Gegevensbeschermingsautoriteit. Dat moet controle toelaten, zonder dat het parlement de onafhankelijkheid van het orgaan aantast, verduidelijkte Kris Verduyckt (SP.A) donderdag in de Kamer. Het Rekenhof heeft bovendien eerder al een soortgelijk onderzoek gevoerd naar de CREG, de federale energiewaakhond.

Concreet zou het Rekenhof onder meer moeten nagaan of de GBA onafhankelijk, onpartijdig en transparant kan werken. Het Hof zou ook moeten bekijken of de Gegevensbeschermingsautoriteit haar opdracht van toezicht op de bescherming van persoonsgegevens vervult, of ze haar middelen efficiënt aanwendt en hoe de samenwerking tussen de verschillende organen binnen de GBA verloopt.

De Kamer vraagt dat het Rekenhof tegen juni dit jaar het resultaat van de audit overmaakt aan de Kamer, samen met aanbevelingen over hoe het beter kan.

Goedgekeurd

Volgens een deel van de oppositie is het Rekenhof niet bevoegd om de GBA te controleren. “Dat moet het parlement zelf doen”, zei PVDA’er Nabil Boukili. Dat vond ook François De Smet (DéFI). “De resolutie kan op zich geen kwaad, maar het is geen oplossing.”

Het voorstel van resolutie werd donderdagavond met 130 stemmen goedgekeurd. Veertien parlementsleden onthielden zich.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten