Asbestbrand in stallingen kasteelhoeve in Alveringem

Alveringem -

Er brak vrijdagavond even voor 20.30 uur brand uit in een bijgebouw van een kasteelhoeve in Alveringem. Een dak uit asbest ging in vlammen op.

De brand was uitslaand, maar Brandweer Westhoek had het vuur vrij snel onder controle. Er kon water gepompt worden uit een nabijgelegen vijver, maar er waren extra tankwagens nodig om water aan te voeren via de smalle Schooldreef.

“De brand situeerde zich in een bijgebouw van een kasteelhoeve”, zegt Kristof Louagie, communicatieambtenaar bij Brandweer Westhoek. “Het dakgedeelte uit asbest brandde uit, maar de brandweer kon het nabijgelegen pannendak en zo enkele waardevolle oude tractoren vrijwaren. Het team ‘Gevaarlijke Stoffen’ werd opgeroepen om de brandweerlui en interventievoertuigen, die in de rook stonden, te decontamineren. De rook trok richting een open onbewoond gebied. Er wordt nog onderzocht hoe ver de asbestdeeltjes liggen in de velden in de omgeving van de hoeve.”

(Lees verder onder de foto)

Asbestbrand in stallingen kasteelhoeve in Alveringem

“De kasteelhoeve is onbewoond, godzijdank”, aldus burgemeester van Alveringem Gerard Liefooghe (Gemeentebelangen/CD&V), die even ter plaatse kwam. “De waarde van deze hoeve? Dat kan ik moeilijk inschatten.”

Op de website van Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed blijkt het te gaan om ‘Hoeve Visart’, die is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Door Thijs Pattyn
AANGERADEN