IJsdagen lopen op hun laatste benen: weekend brengt dooi en volgende week mogelijk meer dan 10°

 

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Er komt dit weekend een einde aan de reeks van ijsdagen. De maxima klimmen stilaan weer boven de nul graden, zo voorspelt het KMI. In de loop van volgende week verdwijnt de nachtvorst en kan het kwik overdag zelfs boven 10 graden uitkomen.

blgBron: BELGA

Zaterdag wordt veel zon verwacht met hoogstens een paar hoge wolkensluiers, vooral in de namiddag. Het wordt iets minder koud dan de voorbije dagen, met maxima van 0 à 2 graden in Vlaanderen en -3 tot 0 graden in de Ardennen. Er waait een matige oostenwind, ruimend naar het oostzuidoosten. Over het zuiden kan de wind eerst nog vrij krachtig zijn.

OVERZICHT. Waar mag je dit weekend schaatsen?

Zaterdagavond en -nacht blijft het droog, met een afwisseling tussen brede opklaringen en enkele wolkenvelden. De minima liggen op vele plaatsen tussen -­4 en ­-8 graden en kunnen in de hoge Ardennen dalen tot ­-12 graden. Het KMI waarschuwt dat het in heel het land opletten blijft voor gladde plekken op de wegen.

Zondag wordt het vrij zonnig met in de loop van de dag meer en meer hoge bewolking vanaf het westen. ‘s Ochtends vriest het nog stevig, maar in de namiddag klimt het kwik naar zo’n 5 of 6 graden in het centrum van het land.

De nieuwe week start maandag met regen. Een neerslagzone trekt dan van het westen naar het oosten over het land. De regen kan eerst tijdelijk aanvriezen, in de Ardennen is sneeuw mogelijk. De maxima liggen rond 4 of 5 graden in het centrum van het land.

De dagen nadien verwacht het KMI eerder wisselvallig weer met soms regen. Het wordt nog zachter, met maxima die overdag richting 10 en 11 graden klimmen. ‘s Nachts zou het ook niet meer vriezen.

LEES OOK

Nu in het nieuws