Quinten Hermans troeft Toon Aerts en co af in Ethias Cross Eeklo en boekt eerste seizoenszege

 

 ©  BELGA

Quinten Hermans heeft tijdens het voorlaatste crossweekend zijn eerste zege van het seizoen geboekt. De renner van Tormans liet iets voor halfweg de verzamelde concurrentie ter plekke en kwam nadien nooit echt meer in de problemen. Toon Aerts werd tweede, Europees kampioen Eli Iserbyt was derde. Topfavoriet Laurens Sweeck gaf op.

Sam Varewyck

LEES OOK.Denise Betsema is de beste in Eeklo

LEES OOK.Quinten Hermans in tranen na overwinning in Eeklo: “Had na die val in augustus de hoop al opgegeven”

Voor enkele renners ging het al meteen mis in Eeklo: bij het indraaien van het veld gingen verschillende van hen al tegen de grond. Helemaal voorin slaagde niemand erin om echt weg te komen in de openingsminuten. Toon Aerts werd wel achteruitgeslagen: de winnaar van de Superprestige bleef haperen aan een paaltje en kon niet onmiddellijk weer vertrekken.

Bij de eerste passage aan de meet was er toch één man die alleen op kop doorkwam: Corné van Kessel was aan het eind van de openingsronde weggereden. Vijf renners volgden op enkele seconden: Toon Aerts, Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout, Quinten Hermans en Daan Soete. Laurens Sweeck, die vorig weekend nog won in Middelkerke en Lille,  moest in de achtervolging.

Opgave Sweeck

Van Kessel werd uiteindelijk weer gegrepen, maar de toppers van de kopgroep gaven geen al te beste indruk. Aerts, Vanthourenhout en Iserbyt maakten elk wat foutjes, terwijl het intussen ook al duidelijk was dat Laurens Sweeck geen bedreiging zou vormen voor de winst. De voormalige Belgische kampioen, na zijn dubbel van vorig weekend gestart als topfavoriet, gaf er even later de brui aan.

 

 ©  BELGA

In de derde ronde achtte Toon Aerts zijn moment gekomen. De renner van Trek Baloise Lions zette zich voor het eerst echt op kop, maar veel schade kon hij niet berokkenen. Ook de Tormans-tandem Van Kessel-Hermans toonde zich bedrijvig. Hermans slaagde er zowaar in om weg te rijden en de rest stevig onder druk te zetten: Toon Aerts ging in de achtervolging, maar kreeg met Van Kessel een stoorzender mee in het wiel.

Hermans alleen naar zege

Terwijl Hermans zijn voorsprong kon behouden, kwam Michael Vanthourenhout aansluiten bij de twee achtervolgers. Toen ook Iserbyt zich bij het groepje voegde, viel Aerts nog maar eens aan. Iserbyt kon als enige de Rijkevorselnaar in het vizier houden: voor Vanthourenhout en Van Kessel ging het te hard.

Bij het ingaan van de voorlaatste ronde had eenzame leider Hermans 15 seconden overschot op Aerts. Die trok op de langere rechte stukken fameus door, maar ging dan tegen de vlakte. De strijd om de zege was voorbij: Iserbyt kwam weer aansluiten en Hermans liep uit op beiden. In de slotronde kwam de zege niet meer in gevaar: voor de renner van Tormans CX was het de eerste zege van het seizoen.

Thibau Nys knap achtste

Aerts en Iserbyt maakten er in de laatste ronde nog een mooie strijd van, maar na een foutje van die laatste kwam Aerts als tweede over de meet. Corné van Kessel pakte de vierde plek voor een knappe Niels Vandeputte, Michael Vanthourenhout en Daan Soete. Thibau Nys werd achtste: een opsteker voor de 18-jarige belofte in dit moeilijke seizoen.

Volgende week is er nog één laatste Ethias Cross van het seizoen gepland: op zaterdag wordt er in Sint-Niklaas gereden. Morgen (zondag) is er nog meer veldrijden met de slotmanche van de X²O Badkamers Trofee in Brussel.

 

 ©  BELGA

LEES OOK

Nu in het nieuws