Quinten Hermans in tranen na overwinning in Eeklo: “Had na die val in augustus de hoop al opgegeven”

 

 ©  BELGA

Voor winnaar Quinten Hermans maakte de zege in Eeklo duidelijk veel los. De renner van Tormans kwam in augustus ten val in de openingsrit van de Dauphiné en bleek daar later een dubbele spierscheur in de rechterarm aan overgehouden te hebben. Door een infectie werd hij ook nog met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Na een moeilijke periode is Hermans, die na afloop van de cross in Eeklo in tranen was, nu helemaal terug.

Sam Varewyck

LEES OOK.Quinten Hermans troeft Toon Aerts en co af in Ethias Cross Eeklo en boekt eerste seizoenszege

“Ik moet iedereen bedanken die achter de schermen in mij is blijven geloven. Na die valpartij in augustus is het geen makkelijke periode geweest”, zei Hermans, die in tranen over de finish kwam en ook tijdens het flashinterview het niet droog hield. “Ik merkte dat ik teleurstelling begon te accepteren, en dat is nooit een goed teken. Ik bleef er hard voor werken, en nu komt deze zege een beetje onverwacht. Voor de wedstrijd had ik de hoop al opgegeven om mooie prestaties te leveren dit jaar. Als je erin blijft geloven, kom je er toch nog uit.”

“Vooraf had ik een goed gevoel, maar dat heb ik dit jaar al een paar keer gehad en dan kwam het er in de wedstrijd nooit echt uit. Vandaag viel alles in de juiste plooi”, zei Hermans nog. “Ik ben nog nooit zo emotioneel geweest na een wedstrijd, zelfs niet na een kampioenschap. Ik denk dat ik nooit echt emotioneel reageer op prestaties, maar vandaag wel. De laatste zes maanden viel ik van teleurstelling in teleurstelling, en nu komt het eruit. Dat doet me iets.”

“Pas in de laatste halve ronde geloofde ik dat het voor mij was. Zeker hier, met dat korte parcours, moet je altijd aandachtig blijven om niet uit te schuiven. Ik denk dat er veel valpartijen gebeurd zijn, maar ik kon net fris genoeg blijven om aandachtig te blijven en de gedachten bij de koers te houden”, sloot de geëmotioneerde winnaar af.”

Toon Aerts (2de): “Spannend tot het einde”

Toon Aerts (Baloise-Trek Lions) moest zaterdag in Eeklo met Eli Iserbyt een verbeten strijd leveren voor de dichtste ereplaats. In het slot kon hij profiteren van een foutje van Iserbyt om naar de tweede plaats te rijden.

“Het was spannend tot het einde wie er vandaag tweede ging worden”, vertelde Aerts na afloop. “Ik had al snel door dat Quinten Hermans de man van de wedstrijd was. Hij ging er al heel snel vandoor en kon dat strakke tempo dat hij ontwikkelde verder blijven aanhouden. Dan weet je het wel. Bovendien maakte hij ook bijzonder weinig tot zelfs geen fouten. Dit in tegenstelling tot mezelf en Eli. Ik hield er op een gegeven moment een zeer stevig tempo op na, maar ik naderde geen meter op Quinten. Dan is het duidelijk dat hij de beste was.”

De speaker gaf aan dat Eli Iserbyt voet aan grond had moeten zetten. Daarop versnelde Toon Aerts. “Je merkt al snel wie er met vertrouwen rondjes maakt op zo’n parcours als hier in Eeklo. Op deze omloop kon er werkelijk van alles gebeuren. Ik ben alvast blij dat ik nog maar eens op het podium sta. Ook al ben ik heel diep moeten gaan om Eli Iserbyt achter mij te houden.”

 

 ©  BELGA

Eli Iserbyt: “Wou niet te veel risico’s nemen”

Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) stelde voor de wedstrijd dat het parcours in Eeklo hem wel ligt. Tot de ondergrond plots begon te ontdooien en ervoor zorgde dat het een zeer glibberige en gevaarlijke partij werd. De Europese kampioen moest enkele keren voet aan grond zetten en maakte zelfs enkele keren slagzij. Toch slaagde de West-Vlaming erin om met Toon Aerts nog een harde strijd te leveren voor de tweede plaats. Na een foutje in het slot moest hij uiteindelijk vrede nemen met de derde stek.

“Gezien mijn eerste helft van de wedstrijd, mag ik wel tevreden zijn met mijn derde plaats”, vertelde Iserbyt. “Toen Toon Aerts een kloof had geslagen, legde ik me meteen bij de zaak neer. Ik wou niet te veel risico’s meer nemen. Zeker niet in het vooruitzicht van wat morgen (zondag) volgt in Brussel. Ik heb daar immers nog een klassement te verdedigen. Met alle respect, maar dit was een ‘losse’ cross. Naarmate de wedstrijd vorderde, groeide ik wel en dat ervaar ik als zeer positief. Tweede of derde worden maakte vandaag niet zo veel uit voor mij. Ik ben alvast blij voor Quinten Hermans dat hij kunnen winnen heeft. Dit zeker na al de tegenslagen die de jongen kende. Hij heeft hard moeten terug knokken.”

Zondag is er de X²O Badkamers Trofeecross in Brussel. Dan valt ook het doek over dit regelmatigheidscriterium. “Er komt zeker een mooie en heel belangrijke cross aan voor mij. Ik heb er een leidersplaats te verdedigen. Een trui en overwinningen heb ik al achter mijn naam staan, een eindklassement van een regelmatigheidscriterium dit jaar nog niet. Daarom komt het eropaan direct de focus te verleggen naar zondag in Brussel.”

 

 ©  BELGA

LEES OOK

Nu in het nieuws