Ivan Sosa wint op Mont Ventoux en is nieuwe leider in Tour de la Provence

Ivan Sosa heeft op de Mont Ventoux een dubbelslag geslagen. De Colombiaan van INEOS Grenadiers won de derde etappe met aankomst aan Le Chalet Reynard en veroverde meteen ook de leiding in het algemeen klassement. Egan Bernal maakte er een één-tweetje van voor INEOS Grenadiers, Julian Alaphilippe werd derde. Mauri Vansevenant (21) was de eerste Belg in de uitslag op een knappe achtste plek.

Nadat Davide Ballerini de eerste twee etappes in de sprint won, wachtte de renners in de derde etappe een heel ander beest: de mythische Mont Ventoux. Al zouden de renners niet helemaal naar de top rijden: net zoals in de Ronde van Frankrijk 2016, toen Thomas De Gendt er won, werd de finishlijn getrokken aan het befaamde Chalet Reynard. Tim Wellens zou de lastige rit al zeker niet winnen, want hij verscheen door een verkoudheid en keelpijn niet meer aan de start.

Zes renners kozen vroeg in de etappe voor de aanval. Daarbij ook een landgenoot van Lotto-Soudal: Florian Vermeersch koos het ruime sop. Jérôme Cousin, Damien Gaudin (beiden Total Direct Energie) Nicola Bagioli (B&B Hotels), Louis Louvet (Saint Michel-Auber93) en Alessandro Fedeli (Delko) waren zijn kompanen.

Sterke Vansevenant in groep der favorieten

De kopgroep zou het uitzingen tot aan de Mont Ventoux, maar daarna ging het snel. Vermeersch trok ten aanval en gooide met uitzondering van Bagioli iedereen overboord. Lang hield het duo het daarna niet meer vol. Bagioli bleef uiteindelijk het langst voorop, maar daarna was het woord aan de grote kanonnen.

Intussen was in de groep der favorieten de uitdunning in volle gang. Onder meer Laurens De Plus (INEOS Grenadiers) ging overboord, ook Dylan Teuns (Bahrain-Victorious) moest lossen. Bleef wel aan boord: de 21-jarige Mauri Vansevenant (Deceuninck-Quick Step), die werkte voor ploegmakker en wereldkampioen Julian Alaphilippe. Intussen was Ivan Sosa (INEOS Grenadiers) wel weggereden uit de groep der favorieten.

Alaphilippe in de tang

Alaphilippe wilde de Colombiaan niet zomaar laten rijden. De man met de regenboogtrui viel zelf aan, maar kreeg oud-Tourwinnaar Egan Bernal (INEOS Grenadiers) in het wiel mee. Die speelde stoorzender voor zijn land- en teamgenoot, die nog steeds op kop reed: Alaphilippe zat in de tang van INEOS. In de achtergrond kwam ook nog reactie van de teruggekeerde Wout Poels (Bahrain-Victorious) en Alexander Vlasov (Astana).

De vogel was intussen wel gaan vliegen. Ivan Sosa kwam als eerste over de meet aan Le Chalet Reynard, en werd 15 seconden later gevolgd door Bernal. Een één-tweetje dus voor INEOS, dat bovendien Sosa leider ziet worden. Alaphilippe werd derde op 18 seconden, Poels was vierde op 29 tellen. Daarna kwam een groep van zeven met onder meer Mauri Vansevenant, die op 48 seconden als achtste werd geklasseerd.

Morgen is de laatste etappe in de Tour de la Provence: dan staat een rit van 163 kilometer op het programma van Avignon naar Salon-de-Provence. Nieuwe leider Sosa heeft een voorsprong van 19 seconden op Egan Bernal en 21 seconden op Julian Alaphilippe in het klassement. Mauri Vansevenant is op 58 seconden de eerste Belg: hij is achtste in de stand.

Door Sam Varewyck
AANGERADEN