Swings pakt brons op massastart op het WK schaatsen: “Gemiste kans op goud, maar ik moet hiervan genieten”

 

 ©  EPA-EFE

Geen eerste wereldtitel schaatsen voor Bart Swings, maar wel een eerste medaille op het WK. Onze landgenoot stuitte in de finale van de massastart in Heerenveen op de ijzersterke Joey Mantia. Swings, de regerende Europese kampioen, pakte achter de Amerikaan het brons.

Vincent Van Genechten en Hans Jacobs

LEES OOK.“Na olympisch zilver en Europees goud, nu WK-brons: Bart Swings blijft de tacticus van de massastart”

Swings had zich in een bizarre halve finale al bij al gemakkelijk geplaatst voor de finale. Daarin was het uitkijken naar zijn duel met de Nederlanders Arjan Stroetinga en Jorrit Bergsma, de titelverdediger. Van lastige/snelle Zuid-Koreanen was dit jaar geen sprake wegens corona.

Bij de start liep het mis. Enkele schaatsers waren te snel vertrokken en dus kwam er een herstart. Redelijk ongezien, de WK-zenuwen zeker? Voor Swings kwam het er opnieuw op aan om zo veel mogelijk krachten te sparen en niemand te laten wegrijden. Maar het spel zat meteen op de wagen toen de gevaarlijke Peter Michael wegreed met de Pool Artur Janicki. Bergsma moest de kastanjes uit het vuur halen en Swings gleed rustig mee. Tot dan, ideaal.

Michael trok serieus door en Bergsma moest alle zeilen bijzetten om de Nieuw-Zeelander weer bij te benen. De snelle Stroetinga, de wereldkampioen in 2015, werd dan ook gebombardeerd tot de Nederlandse kopman. Swings keek de kat uit de boom en gokte duidelijk op zijn snelle slotronde.

Swings ging vol aan, maar kreeg onder andere Joey Mantia en Stroetinga in zijn zog. De Amerikaan pakte verwoestend over en snelde ongenaakbaar naar de wereldtitel, zijn derde op de massastart. Swings zag zijn Nederlandse concurrent het zilver pakken, maar snelde wel naar zijn eerste medaille ooit op een WK. Knap, maar wel een gemiste kans na een ideale race voor hem.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Gemengde gevoelens bij Swings

“Ik was gekomen voor goud. Wat nu overweegt? Dat ik de titel heb gemist of dat ik een eerste medaille ooit op het WK afstanden pak? Het is een mix van beiden. Ik moet beseffen dat ik echt tevreden moet zijn met deze medaille, dat ik hiervan moet genieten.”

“Als de wedstrijd iets harder was geweest, had ik meer kansen gehad in de sprint. Maar in een wedstrijd die niet al te zwaar is, komt Mantia veel beter uit de verf. Dat het geen superzware wedstrijd was, was in het voordeel van de sprinters. Al met al heb ik geen al te grote fouten gemaakt, ik had op een iets zwaardere wedstrijd gehoopt maar het was toch ongeveer de wedstrijd die ik had verwacht. In het begin moest ik zien dat Jorrit Bergsma niet wegreed. Maar ik bleef altijd goed in zijn zog. Hij probeerde de kop af te geven. Maar zij moesten het werk doen, ik heb in het verleden al genoeg gaten dichtgereden.”

“Ik was wel nerveus vooraf omdat ik voelde: een medaille zit erin. Maar ik was wel rustiger dan vorig jaar. Ik ben vooral tevreden met mijn regelmaat dit seizoen: drie massastarts gereden, drie keer op het podium.”

Verrassing bij de vrouwen

Bij de vrouwen ging de winst niet naar de onklopbaar gewaande Irene Schouten. De Nederlandse topfavoriete plaatste een misslag bij het ingaan van de laatste ronde en moest tevreden zijn met het brons. Haar landgenote Marijke Groenewoud won zo verrassend de wereldtitel. In de sprint was ze de Canadese Ivanie Blondin net te snel af.

Onze landgenote Sandrine Tas strandde in de halve finales van de massastart.

 

 ©  AP

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK

Nu in het nieuws