Toon Aerts pakt eerste zege in bijna vier maanden, Eli Iserbyt is eindwinnaar van X²O Badkamers Trofee

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

1 / 2

Toon Aerts heeft voor het eerst sinds 17 oktober vorig jaar een cyclocross gewonnen. De renner van Trek Baloise Lions was de beste in de Brussels Universities Cyclocross, de laatste klassementswedstrijd van het seizoen. Quinten Hermans en een zeer sterke Niels Vandeputte mochten mee op het podium. Eli Iserbyt speelde tijdens de race geen rol van betekenis, maar is wel eindwinnaar in de X²O Badkamers Trofee.

Sam Varewyck

Officieel was de eindwinnaar van de X²O Badkamers Trofee nog niet bekend, maar in het veldritwereldje wist iedereen het wel: met een voorsprong van 3 minuten en 2 seconden op Toon Aerts kon de eindzege Eli Iserbyt nauwelijks nog ontglippen. Het enige obstakel dat de Europese kampioen nog in de weg stond, was de achtste en laatste manche van het klassement: de Brussels Universities Cyclocross in de hoofdstad.

Quinten Hermans, gisteren nog winnaar in Eeklo, nam zoals gewoonlijk een geweldige start. De renner van Tormans dook als eerste het veld in. Al snel werd het commando overgenomen door Laurens Sweeck. Die zette de anderen onder druk, tot Sweeck even bleef haperen aan een draad. Zo verloor de voormalige Belgische kampioen eensklaps een pak posities. Quinten Hermans, Corné van Kessel en Toon Aerts reden vervolgens weg op het einde van ronde één - Aerts pakte daarbij ook 5 bonificatieseconden.

Twee lekke banden

Voor Aerts ging het voorin echter niet snel genoeg. De Rijkevorselnaar ging aan de boom schudden en liet het duo van Tormans achter. Achter de top drie was het een onverwachte naam die de dans leidde: de 20-jarige Niels Vandeputte, die zaterdag al knap vijfde was geworden in Eeklo. Zijn vierde plek werd halverwege zelfs een derde toen Van Kessel wegviel met een lekke band.

Aerts leek intussen op weg naar een solozege, tot ook hij werd getroffen door materiaalpech. Net als Van Kessel kreeg Aerts te maken met een lekke band. Zo kon de alweer sterk rijdende Hermans komen aansluiten, waardoor er twee leiders kwamen op de VUB-campussen. In de zesde van acht rondes dropte Hermans ook even een bommetje. Oud-ploegmakker Aerts liet zich echter niet van de wijs brengen en sloeg kort daarna zelf een gaatje toen ook Hermans even problemen had met zijn materiaal. Aerts ging de voorlaatste ronde in met enkele seconden voorsprong.

Aerts wint, sterke Vandeputte op het podium

Eli Iserbyt kende intussen geen superdag. De Europese kampioen bleef de hele race net buiten de top drie hangen - veelal in het gezelschap van ploegmakker Michael Vanthourenhout - maar de achterstand op Aerts werd nooit onrustwekkend. Aerts reed in de laatste twee rondes nog verder weg en zag zo zijn eerste zege sinds 17 oktober vorig jaar - toen hij in Beringen won - niet meer in gevaar komen. Het is na Kruibeke, Gieten en Beringen zijn vierde zege van het seizoen.

Achter Aerts pakte Hermans na zijn mooie overwinning van zaterdag nu een sterke tweede plek: hij finishte uiteindelijk 20 tellen achter Aerts. Minstens even sterk was de prestatie van de 20-jarige Niels Vandeputte, die in de laatste dagen van het seizoen nog een opsteker van formaat krijgt met een derde plek in een klassementscross. Jens Adams verbaasde eveneens door enkele seconden later vierde te worden.

Michael Vanthourenhout werd vijfde, Eli Iserbyt kwam op iets meer dan een minuut van winnaar Aerts als zesde over de meet. Hij is voor het tweede opeenvolgende jaar eindwinnaar in de X²O Badkamers Trofee, al heette die vorig seizoen nog de DVV Verzekeringen Trofee.

 

 ©  BELGA

Aerts boekt twintigste profzege na droogte van vier maanden: “Eindelijk”

Toon Aerts (Trek Baloise Lions) ging bijzonder sterk van start in het seizoen 2020-2021, met drie overwinningen op rij, in Kruibeke, Gieten en Beringen, maar daarna sputterde de zegemotor en moest hij bijna vier maanden wachten op een vierde seizoenszege. “Ik ben zo blij dat ik eindelijk mijn twintigste profzege boek”, sprak hij zondag na afloop in Brussel.

“Dit is een heel verraderlijk parcours”, vertelde hij in het flashinterview. “Ik kon al vroeg de bonificatieseconden pakken en dat was een goede zaak voor het klassement. Ik vond mijn draai op dit parcours heel snel en uiteindelijk reed ik weg, maar plots reed ik lek en kwam Quinten Hermans terug. Dan kan je twee dingen doen: druk zetten en hem in het wiel meepakken, of toch eens een ronde afwachten en kijken welke lijnen hij nam. Ik koos voor dat laatste. Ik voelde dat ik op de schuine kant net iets beter was.”

En toen Hermans ook wat materiaalproblemen kende, kon Aerts opnieuw wegrijden en voorop blijven. Hij had ook geluk met een nieuwe, propere fiets na z’n lekke band. “Dat was een beetje een geluk bij een ongeluk, met een propere fiets ging het weer beter.”

Goed voor zijn vierde zege van het seizoen dus na een mindere periode na het WK waar hij brons pakte. “Normaal gesproken moet je na een goed WK je vorm door kunnen trekken naar de rest van het seizoen, maar ik had veel trainingsarbeid verricht voor dat WK en daarna heb ik er wellicht iets te veel de decompressie in laten komen. Verder speelde mijn maag wat op, wellicht vanwege de stress rond de Superprestige. Gelukkig heb ik dat nu achter mij kunnen laten en vandaag kunnen rechtzetten met mijn twintigste profzege. Met Sint-Niklaas en Oostmalle resten er nog twee crossen. Alles wat er nog in zit, mag er nu nog uit. Oostmalle wil ik bijzonder graag op mijn palmares. Al zal het wel anders zijn dan andere jaren, zonder publiek. Voor mij is dat vlakbij huis normaal altijd een sfeercross. Nu zal het stilletjes worden in het bos, maar ik wil er wel graag winnen.”

Hermans kan leven met tweede plek

Quinten Hermans won zaterdag in Eeklo, maar moest zondag vrede nemen met een tweede plaats na winnaar Toon Aerts. “En daar kan ik mee leven”, sprak hij na afloop. “Toon was heel sterk.”

“Uiteraard wou ik bevestigen na mijn prestatie van gisteren”, liet hij optekenen door zijn team. “En ik ben blij dat ik erin geslaagd ben. De winst was vandaag helaas net wat te hoog gegrepen, omdat ik te veel schoonheidsfoutjes maakte. Na de lekke band van Toon Aerts kwam ik opnieuw in een winnende positie, maar het duurde niet lang vooraleer de vogel opnieuw was gaan vliegen. De verhoudingen werden dus gerespecteerd.”

Hermans rijdt volgend weekend geen twee, maar slechts één cross. “Er wacht mij nu nog één wedstrijd in het veld vooraleer ik aan mijn wegcampagne met Intermarché-Wanty Gobert begin. Daarom heb ik deze week al wat rust ingepland. Vorig jaar kwam ik in Oostmalle nog goed voor de dag, dus heb ik niet geaarzeld om deze planning te herhalen. Ik kijk er enorm naar uit.”

Eli Iserbyt werd eindwinnaar van de X²O Badkamers Trofee. 

Eli Iserbyt werd eindwinnaar van de X²O Badkamers Trofee. ©  BELGA

Eli Iserbyt is moe: “Lichaam is leeg”

Eli Iserbyt heeft voor het tweede jaar op rij de eindwinst gepakt in de X²O Badkamers Trofee, vorig jaar nog DVV Verzekeringen Trofee. “Mijn lichaam is leeg”, gaf hij zondag na afloop in Brussel toe. “Veel zit er niet meer in.”

Eli Iserbyt eindigde op een zesde plaats, op meer dan een minuut van Toon Aerts en zag die uiteindelijk nog naderen van 3’02” voorsprong bij de start tot 1’55” na de cross. “Van in het begin zat ik al beetje à bloc”, gaf hij voor de camera toe. “Toon reed echt wel rap. Ik zag elke ronde mijn achterstand oplopen, maar gelukkig had ik drie minuten voorsprong in het klassement en meer dan het klassement verdedigen zat er niet in vandaag. Dat was mijn missie en dat is me gelukt, winnen zat er niet in, noch een ereplaats.”

“Ik voel wel dat mijn lichaam een beetje leeg is. Het seizoen begint lang te duren, maar ik ben blij met wat ik heb gerealiseerd. Ik had drie doelen en ik heb ze alle drie bereikt en daar mag ik wel tevreden mee zijn. Volgend weekend cross ik ook nog, dus ik denk dat ik deze week niet veel ga doen en mijn lichaam rust zal gunnen. Ik ben vooral blij met dit klassement, dat staat altijd mooi op het palmares.”

Niels Vandeputte werd knap derde in Brussel. 

Niels Vandeputte werd knap derde in Brussel. ©  BELGA

Belofte Niels Vandeputte werd verrassend derde. “Ik heb er niet al te veel woorden voor, eigenlijk”, sprak hij. “Het draait heel goed de laatste weken. Sneeuw en ijs liggen me ook wel. Ik was goed vertrokken en plots reed ik in derde positie. Ik behoud die plaats en dat is toch wel een droom. Ik heb mijn eigen tempo gereden en geprobeerd om op techniek mijn voorsprong te behouden. Dat is me gelukt en dit pakken ze me niet meer af.”

Uitslag Brussels Universities Cyclocross:

1) Toon Aerts

2) Quinten Hermans +20”

3) Niels Vandeputte +36”

4) Jens Adams +42”

5) Michael Vanthourenhout +46”

6) Eli Iserbyt +1’02”

7) Lars van der Haar +1’17”

8) Kevin Kuhn +1’29”

9) Laurens Sweeck +1’38”

10) Timo Kielich +1’41”

Eindstand X²O Badkamers Trofee:

1) Eli Iserbyt

2) Toon Aerts +1’55”

3) Michael Vanthourenhout +2’55”

4) Lars van der Haar +5’41”

5) Quinten Hermans +6’44”

6) Laurens Sweeck +8’10”

7) Corné van Kessel 9’13”

8) Mathieu van der Poel +14’39”

9) Wout van Aert +15’06”

10) Ryan Kamp +18’19”

LEES OOK

Nu in het nieuws