Net geen derde ritzege voor Davide Ballerini in Tour de la Provence, Ivan Sosa is eindwinnaar voor Julian Alaphilippe

 

Davide Ballerini is er net niet in geslaagd om een derde overwinning te boeken in de vierdaagse Tour de la Provence. De Italiaan van Deceuninck-Quick Step moest in de slotetappe zijn meerdere erkennen in Phil Bauhaus. Ballerini werd tweede voor Nacer Bouhanni. Ivan Sosa kwam niet meer in de problemen en is eindwinnaar van de korte ronde, voor Julian Alaphilippe en Egan Bernal.

Sam Varewyck

Nadat de renners gisteren te gast waren op de mythische Mont Ventoux, was de slotetappe van Avignon naar Salon-de-Provence op papier weer een prooi voor de snelle mannen van het peloton. Een kopgroep van vier koos voor de vlucht vooruit. Tony Gallopin (AG2R-Citroën) was de bekendste naam van dat kwartet: Andreas Leknessund (DSM), Luis Mas Bonet (Movistar) en Jérémy Leveau (Xelliss-Roubaix) waren zijn metgezellen.

Maximaal gunde het peloton hen vier minuten bonus, het waren de sprintersploegen die controleerden. Toen hun voorsprong steeds kleiner werd, op zo’n 23 km van het eind, besloot Mas Bonet alleen op pad te gaan. Hij sloeg een gaatje, maar op 9,7 km van de aankomst werd hij opnieuw opgeraapt door zijn vroegere metgezellen. Op dat moment bedroeg hun voorsprong nog 40 seconden op een jagend peloton.

Op twee kilometer van de finish kwam de ontsnapping tot een eind. Het signaal voor Deceuninck-Quick Step om tweevoudig ritwinnaar Davide Ballerini in een zetel te plaatsen: zelfs wereldkampioen Alaphilippe hielp mee. De Italiaan kwam ook dichtbij een derde ritzege in vier dagen, maar moest zijn meerdere erkennen in Phil Bauhaus (Bahrain-Victorious). Nacer Bouhanni (Arkéa-Samsic) werd derde en was daar niet blij mee, want de geblokte Fransman werd tegen de nadars gedwongen door Ballerini.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Leider Ivan Sosa hoefde zich de hele dag amper zorgen te maken. Julian Alaphilippe en de rest van de Wolf Pack ondernamen geen poging meer om de Colombiaan uit de leiderstrui te rijden. Sosa is daarmee ook de opvolger van een andere Colombiaan: in 2020 won Nairo Quintana de korte rittenkoers. Julian Alaphilippe en Egan Bernal, die andere Colombiaan van INEOS Grenadiers, staan mee op het eindpodium.

LEES OOK

Nu in het nieuws