Nafi Thiam breekt nog geen potten op haar eerste hoogspringcompetitie: “Op technisch vlak ben ik er nog niet”

Foto: BELGA

Olympisch kampioene zevenkamp Nafi Thiam heeft nog geen potten gebroken op haar eerste hoogspringcompetitie dit seizoen.

In haar beste discipline van de zevenkamp ging ze in het Franse Val-de-Reuil over 1,86m. Drie pogingen over 1,90m mislukten. Thiams persoonlijke record – toen ze naar haar topvorm groeide – bedraagt 2,01m. “Ik had nog niet gesprongen met een lange aanloop, dit was een eerste training maar dan in een competitie. Ik weet dat ik fysiek in vorm ben. Maar ik moest nog veel zoeken en wijzigen. Op technisch vlak ben ik er nog niet. Dat bleek ook vorig weekend.”

Vorig weekend had ze op 60m horden haar eerste competitiewedstrijd sinds maart vorig jaar achter de rug. Komend weekend neemt ze deel aan het BK in het verspringen. “Ook op het verspringen ben ik er technisch nog niet maar net daarom doe ik mee. Pas na mijn competities zal ik een beslissing nemen of ik wel of niet naar het EK indoor in Torun ga. Op dit moment zeg ik niet neen en niet ja.”

Toptalenten imponeren

Is Thiam nog op zoek, dan stuntte wel de achttienjarige Jente Hauttekeete, met een indoorwereldrecord bij de juniores op de zevenkamp (6.062 punten, het vorige wereldrecord dateert van 2010). Ter vergelijking: de Belgische recordhouder bij de seniores is Thomas Van der Plaetsen (6.259 ptn), brons op het WK indoor van 2014. Nog een toptalent om in het oog te houden is de zestienjarige hoogspringster Merel Maes: 1,88m, geen enkele scholiere ter wereld sprong dit seizoen al hoger. Ze springt bijvoorbeeld hoger dan olympisch kampioene Tia Hellebaut op die leeftijd.

Cynthia Bolingo won de 400 meter in Val-de-Reuil. Ze strandde met 52.75 op twee honderdsten van de EK-limiet. Twee weken geleden had Bolingo haar comeback gemaakt op de 400 meter na twee jaar afwezigheid door een achillespeesblessure. Ze klokte toen 52.89, in Frankrijk ging het zondag nog wat sneller. Op het BK volgend weekend in Louvain-la-Neuve heeft de vice-Europese kampioene nog één kans om zich te plaatsen voor het EK indoor, dat van 5 tot 7 maart op het programma staat in het Poolse Torun. Het persoonlijk record van Bolingo staat op 51.62.

Isaac Kimeli verpulverde op 3.000m zijn persoonlijk record met dik acht seconden. Met 7.44.17 is hij de op vijf snelste Europeaan dit jaar. Voor de Belgian Cheetahs, die een grote kans op het EK maken, is het drummen, met Camille Laus (53.54), Imke Vervaet (53.65), Hanne Maudens (53.95), Paulien Couckuyt (54.44), Margo Van Puyvelde (54.47), Manon Depuydt (55.74). En de snelste 400-meterindoorloper is voorlopig geen Borlée maar wel Alexander Doom (47.32). Dylan Borlée, derde (48.04), had geen verklaring voor zijn povere tijd. Jonathan en Kevin liepen nog niet. Dit weekend behaalden Michael Somers (3.40.61 op 1.500m) en hoogspringer Thomas Carmoy (2,28m) een EK-limiet.

Door hjb
AANGERADEN