Zonnepaneleneigenaars kunnen tot 2025 uitstel vragen voor digitale meter

 ©  Shutterstock.com

Zonnepaneleneigenaars worden geschrapt als prioritaire doelgroep bij de uitrol van de digitale meter. Ze kunnen ook tot 2025 uitstel vragen om een digitale meter te installeren. Dat heeft Vlaams minister van Energie Zuhal Demir zondag bekendgemaakt. De regeling wordt nu wel nog voorgelegd aan Vlaamse energieregulator Vreg en de Raad van State.

Bron: BELGA

Na het arrest van het Grondwettelijk Hof kunnen eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter niet langer genieten van een virtueel terugdraaiende teller. De regering stelde daarom een eenmalige compensatie in het vooruitzicht die een rendement van 5 procent op 15 jaar moet garanderen.

Minister Demir liet een premieregeling uitwerken die onder meer rekening houdt met het piekvermogen van de installatie, de gemiddelde kost van de zonnepanelen in het jaar van installatie en de reeds ontvangen overheidssteun (bv. groenestroomcertificaten). Ook het al ontvangen voordeel van de terugdraaiende teller wordt in mindering gebracht. Een doorsnee installatie uit 2020 zou zo een compensatie krijgen van 1.308 euro.

De ontwerpregeling werd intussen verder uitgewerkt met parlementsleden Andries Gryffroy (N-VA), Robrecht Bothuyne (CD&V) en Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) en kreeg afgelopen vrijdag groen licht van de Vlaamse regering. De regeling zal nu nog worden voorgelegd aan energieregulator Vreg, de Vlaamse Toezichtscommissie en de Raad van State. Nadien moet de Vlaamse regering de knoop definitief doorhakken.

Pauzeknop

Minister Demir had eerder ook al beslist om de uitrol van de digitale meters bij eigenaars van zonnepanelen on hold te zetten. Voor 470.000 gezinnen die nog over een analoge terugdraaiende teller beschikken werd dus de pauzeknop ingedrukt. Die knop blijft volgens Demir ook ingedrukt tot de premieregeling defintief is en er voor alle zonnepaneleneigenaars voldoende duidelijkheid is.

De plannen van de minister en de meerderheidspartijen gaan nog een stapje verder. Prosumenten of zonnepaneleneigenaars worden geschrapt als prioritaire doelgroep in de uitrol van de digitale meter. Zij worden dus mee opgenomen in de gewone uitrol die loopt tot juli 2029. Met netbeheerder Fluvius is ook afgesproken dat prosumenten sowieso tot begin 2025 zonder gevolg kunnen laten weten dat ze nog geen digitale meter willen. Dat geldt niet voor nieuwe prosumenten en voor prosumenten die al 15 jaar lang een terugdraaiende meter hebben gehad.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten