Bent Van Looy verkoopt zichzelf in ‘Stukken van mensen’

Het moet toch een beetje voelen als jezelf verkopen: bij de dealers in Stukken van mensen langsgaan met een werk dat je zelf hebt geschilderd. Bent Van Looy doet het met verve.

Er komen wel vaker bekende mensen met een fraai object langs in Stukken van mensen, maar dat ze een eigen kunstwerk te koop aanbieden, is zeldzaam. Dealers Bie Baert, Sofie Van de Velde, Yves Chung en Frank Van Laer kijken dan ook verrast op wanneer Bent Van Looy (44) een schilderij van zichzelf meebrengt. Van Looy is vooral bekend als zanger van Das Pop en radioman. Dat hij ook het penseel hanteert, aan de academie studeerde en vorig jaar zelfs een eerste solotentoonstelling had, is minder bekend. Vraag is nu of zijn naam in de kunstwereld voldoende weerklank vindt, om de marchands ervan te overtuigen stevig te bieden op zijn acryldoek van zo’n twee meter op twee.

Bent Van Looy verkoopt zichzelf in ‘Stukken van mensen’
Een schilderij, gesigneerd Bent Van Looy. Foto: sbs

Wie alleszins al een naam heeft is Floris Jespers. Van de in 1965 overleden Antwerpse expressionist passeert werk uit zijn Congolese periode. Dat het evenwel niet allemaal kunst met een grote K is in Stukken van mensen, bewijzen de twee andere objecten waarvoor de dealers in hun kamers bikkelen. Uit Wallonië krijgen ze een reusachtige spiegelbol uit een discotheek aangeboden. Rechtstreeks van de kermis komt dan weer een glazen lachspiegel waarin de dealers zelfs zonder te bieden een mal figuur slaan.

Stukken van mensen, Play 4, 21.35 uur

AANGERADEN