KMI waarschuwt voor plaatselijk gladde wegen vannacht en maandagochtend

Themabeeld Foto: gva

De ergste vrieskou mag dan voorbij zijn, toch waarschuwt het KMI voor vannacht en maandagochtend voor gladde wegen. “Het gaat regenen maar de grond is op veel plaatsen nog bevroren. Dat kan dus plaatselijk gevaarlijke toestanden opleveren.”

Het wordt komende week plots meer dan tien graden warmer. En het gaat helaas ook regenen. De sneeuw zal dus maandag en dinsdag zo goed als volledig smelten.

Maar eerst krijgen we nog een gevaarlijke nacht en ochtend, zegt het KMI. Die regen valt op een nog licht bevroren ondergrond kan voor gladheid zorgen. Zeker vannacht en morgenvroeg. Daarna is de winterprik voorbij.

Vannacht wordt er alleszins nog preventief gestrooid.

Ook pechverhelpers verwachten morgen, maandag, nog een drukke ochtend. Veel auto’s hebben dit weekend stilgestaan en riskeren startproblemen.

Maar nog veel erger dan bij ons, waar een code geel geldt, zal het in Nederland worden. Daar is code rood aangekondigd omdat het maandagochtend op de wegen heel glad kan worden door ijzel, zegt het Nederlandse meteorologisch instituut KNMI.

Het weeralarm start om 3.00 uur in Noord- en Zuid-Holland en Zeeland. Vanaf 5.00 uur geldt code rood voor de Waddeneilanden, Friesland, Flevoland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Vanaf 07.00 uur voor Groningen, Drenthe, Overijssel en Limburg.

“De gladheid verdwijnt in de loop van de ochtend, van het zuidwesten uit naar het noordoosten”, klinkt het nog bij het KNMI.

Tegen volgend weekend wordt in ons land 15 graden voorspeld.

Door tg
AANGERADEN