Verpletterende zege voor linkse oppositiepartij bij parlementsverkiezingen in Kosovo

(midden) poseert met aanhangers. ©  REUTERS

Bron: BELGA

In Kosovo heeft de linkse beweging Vetevendosje (Zelfbeschikking) een verpletterende overwinning geboekt bij de parlementsverkiezingen. Dat blijkt, met bijna 90 procent van de stemmen geteld, uit de gedeeltelijke officiële resultaten.

De oppositiepartij van Albin Kurti, die in 2020 een paar maanden premier was, behaalde volgens de kiescommissie liefst 48 procent.

Kurti zelf was uitgesloten van de parlementsverkiezingen omdat hij drie jaar geleden werd veroordeeld wegens een traangasaanval. Daarvoor kreeg hij een voorwaardelijke straf opgelegd. De partij maakte vooraf al wel duidelijk dat Kurti opnieuw premier wordt indien Vetevendosje de verkiezingen zou winnen. Kurti was al premier van februari tot juni 2020, maar stapte op nadat de regering viel.

De PDK, opgericht door voormalige rebellenleiders, moet het zondag stellen met ongeveer 17 procent van de stemmen en de centrumrechtse partij LDK met 13 procent. De Democratische Liga van Kosovo, die werd opgericht door de legendarische burgerrechtenactivist Ibrahim Rugova (1944-2006) boekt daarmee haar slechtste resultaat ooit.

PDK-topkandidaat Enver Hoxhaj heeft Vetevendosje al gefeliciteerd met de overwinning, terwijl LDK-voorzitter Isa Mustafa liet weten dat zijn partij de verkiezingsuitslag respecteert.

De parlementsverkiezingen kwamen er nadat het Grondwettelijk Hof in december had geoordeeld dat de verkiezing van premier Avdullah Hoti door het parlement op 3 juni onwettig was. Zowat 1,8 miljoen inwoners waren opgeroepen om hun stem uit te brengen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten