Chris Froome: “Eindelijk ben ik zeker dat mijn revalidatieproces achter de rug is”

Foto: rr

Over een kleine week start Chris Froome in de UAE Tour voor het eerst sinds 2009 in een andere wieleroutfit dan die van Team Sky/Ineos. De 35-jarige Britse ex-Tour-winnaar is naar eigen zeggen helemaal verlost van de gevolgen van een zware crash in de Dauphiné van 2019.

Chris Froome was vorig jaar allesbehalve dezelfde renner als voor zijn zware valpartij in de Dauphiné van 2019 waarbij hij een dubbele dijbeenbreuk, een gebroken elleboog, gebroken wervels en een gebroken borstbeen opliep. Maar de Brit werkte de voorbije maanden hard aan zijn herstel in Los Angels en is er naar eigen zeggen zeker van dat hij er dit seizoen - als kopman van Israel Start-up Nation - helemaal zal staan.

Na de voorbije Vuelta, waarin hij anoniem als 98e eindigde, onderging hij bijkomende tests en scans om te zoeken naar het onderliggende probleem van zijn matige prestaties. Daaruit bleek dat hij twintig procent minder kracht had in zijn rechterdijbeen en dat er een chirurgische schroef door een bot stak en mogelijk zijn dijbeen raakte tijdens het fietsen. De schroef werd verwijderd en Froome trok naar het Red Bull Athlete Performance Center in Santa Monica, nabij Los Angeles. Daar werkte hij twee maanden aan het versterken van zijn rechterbeen.

“Ondertussen is er opnieuw balans tussen mijn twee benen en heb ik mijn focus opnieuw naar de fiets kunnen verleggen”, zegt Froome op de website van Red Bull. “Ik kan eindelijk zeggen dat ik er zeker van ben dat het revalidatieproces nu achter de rug is. Het zal altijd een zwakte zijn waar ik tot het einde van mijn carrière aan zal moeten werken. Maar wat betreft de cijfers die ik op de fiets zie, heb ik dezelfde, zo niet zelfs betere, links-rechts balans gevonden dan voor de crash. Dat is buitengewoon bemoedigend.”

En dus start Froome komend weekend met veel vertrouwen als kopman van Israel Start-up Nation aan de UAE Tour. “Dit was een grote verandering voor mij - naar een kleinere bezetting gaan, een team dat niet vol met supersterren zit, maar het is verfrissend. Ik zeg dit met veel respect voor ISN, maar het voelt alsof we bijna met een blanco stuk papier beginnen als het gaat om de grote rondes en dat is best spannend om deel van uit te maken. Ik denk dat het op mijn leeftijd een vrij verfrissende benadering is om mee aan de kar te trekken bij het uitbouwen van een nieuwe groep en een nieuwe campagne. Ik maak niet alleen deel uit van hetzelfde oude ding dat al jaar na jaar aan de gang is.”

Door Maarten Delvaux
AANGERADEN