Wereldhandelsorganisatie voor het eerst geleid door een vrouw: Ngozi Okonjo-Iweala (66)

 

 ©  AFP

Bron: BELGA

De Nigeriaanse Ngozi Okonjo-Iweala (66) wordt de nieuwe directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De 164 leden namen die beslissing in consensus, zo heeft de organisatie bekendgemaakt.

Okonjo-Iweala wordt de eerste vrouw aan het hoofd van de WTO. Ze studeerde af als econoom aan Harvard University en behaalde een doctoraat in het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Ze staat bekend als een goede onderhandelaar die compromissen kan smeden.

Okonjo-Iweala bouwde ervaring op in Afrika, Azië, Europa, Latijns-Amerika en Noord-Amerika. Ze werkte onder meer 25 jaar als ontwikkelingseconoom bij de Wereldbank, en was twee keer minister van Financiën in Nigeria (2003-2006 en 2011-2015). Ze voerde hervormingen door die de Nigeriaanse economie meer stabiliteit brachten.

De nieuwe topvrouw neemt de Wereldhandelsorganisatie over op een moeilijk moment. De wereldwijde handel lijdt immers zwaar onder de coronapandemie en er waren de laatste jaren herhaaldelijke oplopende spanningen tussen de grote landen.

LEES OOK

Nu in het nieuws