Bert Ostyn van Absynthe Minded steelt de show in eerste ‘Liefde voor muziek’: “Dit kon ik niet in het Engels vertalen”

Bert Ostyn verraste het gezelschap met een rockversie van . 

Pas na enkele reclameblokken kwam hij aan de beurt, maar Bert Ostyn zorgde voor het meest verrassende nummer in de eerste aflevering van Liefde voor muziek. Hij toverde het melancholische Zeven anjers, zeven rozen van Willy Sommers om in een swingend rocknummer. “Als ik ooit nog ’s op Pukkelpop mag staan, neem ik die versie”, zei Sommers enthousiast.

Wout Desmytere

“Het is de classic der classics. Je gaat het meteen herkennen, denk ik.” Als een leeuw in een kooi was de revue al gepasseerd, net als Laat de zon in je hart. Dan kon Bert Ostyn, de frontman van Absynthe Minded, het volgens Willy Sommers nog maar over één nummer hebben. Zeven anjers, zeven rozen. Hij kreeg gelijk.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Met een ruige versie van Zeven anjers, zeven rozen liet Ostyn zich in de eerste aflevering van Liefde voor muziek meteen al opmerken. Zijn collega’s hadden alleen maar lof. “Je zingt het bijna sarcastisch”, merkte Emma Bale op. “Je kan die tekst op verschillende manieren interpreteren”, vond Ostyn. “Je kan het interpreteren als een intriest nummer, maar ook als iemand die simpelweg zegt: kijk, ik geloof het niet meer.”

In het Nederlands zingen, dat deed ie nog niet vaak. “Toen ik moest beslissen welk nummer ik wilde doen, zag ik er geen beginnen aan om een Engelse vertaling te maken”, klonk het. “Het is zo helder, ik wil die tekst niet minder duidelijk maken.” Of hij het moeilijk vond in het Nederlands te zingen: "Ik heb me er eigenlijk echt mee geamuseerd."

Sommers was alvast enthousiast. “Als ik nog ’s op Pukkelpop mag staan, neem ik die versie.” De 68-jarige zanger was trouwens over al zijn muzikale collega’s erg te spreken. Al bleven de tranen, intussen een essentieel ingrediënt van het programma, grotendeels uit.

Trage polonaise

Eerder hadden Jelle Cleymans en Jonas Van Geel de avond geopend met een poppy versie van Als een leeuw in een kooi. Emma Bale veranderde Laat de zon in je hart in Lay your heart. “Ik hoorde de band zeggen: Willy denkt dat niemand dat heeft aangedurfd. Ik dacht: yeah, right.”

LEES OOK: “Had best op Willy Sommers kunnen vallen”: Emma Bale wordt de frisse wind in nieuwe seizoen ‘Liefde voor muziek’

Maar ze plaatste er wel meteen een kanttekening bij. Haar versie was, in haar eigen woorden, “een vraag aan een persoon om zich open te stellen voor al wat mooi is.” Het werd een traag, intiem nummer. Zoals Jelle Cleymans achteraf opmerkte: “Dat wordt alleen een hele trage polonaise om daarop te dansen.”

Emma Bale maakte van het intieme . 

Ronny Mosuse had veel nummers van Sommers beluisterd, maar koos uiteindelijk voor het minder gekende Jenny. “Ik waande mij vier minuten lang ergens in een jazzclub in New Orleans”, zei Sommers. “Prachtig. Nu ik die versie gehoord heb, ga ik dat nummer terug uit de schuif halen.”

Zoals de zon

Geike Arnaert wou niet verklappen welk nummer ze zou brengen, maar het was er eentje uit de tijd van Tien om te zien. Het was pas toen ze het refrein inzette, dat bij Jelle Cleymans de euro viel. Het water is veel te diep werd in Arnaerts versie The water is way too deep. Tourist LeMC kortte Ik hou van jou zoals je bent in tot Zoals je bent.

Willy Sommers bracht een cover van van Philippe Robrecht. 

Willy Sommers sloot de avond af met een cover van Magie van Philippe Robrecht. Sommigen knikten verheugd, anderen hadden nog nooit van het nummer gehoord. “Toen ik hem destijds aankondigde bij Tien om te zien, dacht ik: dit nummer had ik zelf willen maken”, zei Sommers. Waarna hij iedereen bedankte. “Dit is een avond die ik nooit zal vergeten. Die zit diep in mijn hart, zoals de zon.” Volgende week brengt de ploeg hun eigen versie van het oeuvre van Tourist LeMC. Het voorfilmpje toonde al dat Sommers Spiegel ten berde zal brengen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook