Eerste proces over geweld in Centraal-Afrikaanse Republiek voor Internationaal Strafhof
Alfred Yekatom — © Via REUTERS
Voor het Internationaal Strafhof in Den Haag staat voor het eerst een gewezen militieleider terecht voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de Centraal-Afrikaanse Republiek. De vroegere politicus Alfred Yekatom, bijgenaamd “Rambo”, moet zich samen met Patrice-Edouard Ngaïssona, oud-voorzitter van de nationale voetbalbond, verantwoorden voor onder meer moord, foltering, verkrachting en de inzet van kindsoldaten in 2013 en 2014. De twee hebben dinsdag onschuldig gepleit.
Volgens de openbare aanklager behoorden Ngaïssona en Yekatom tot de onmiddellijke omgeving van ex-president Francois Bozizé, die via een staatsgreep weer aan de macht wilde komen. Daarom werden overwegend christelijke anti-Balaka-milities opgericht, bewapend en gefinancierd.
Patrice-Edouard Ngaïssona — © Via REUTERS
De beschuldigden zouden gerichte aanvallen tegen de moslimbevolking hebben gepland, bevolen en mee hebben uitgevoerd. “Deze aanvallen waren een wezenlijk onderdeel van een strategie om Bozizé weer aan de macht te helpen”, zo stelde openbaar aanklager Kweku Vanderpuye. De twee konden eind 2018 worden aangehouden.
De Centraal-Afrikaanse Republiek wordt getroffen door gewelddadige conflicten sinds oud-president Bozizé in 2013 door de overwegend islamitische Seleka-rebellen van de macht werd verdreven. Dat leidde tot een burgeroorlog waarbij de anti-Balaka-milities het opnamen tegen facties van Seleka. Het geweld is sinds de presidentsverkiezingen in december vorig jaar weer opgelaaid.
Zo reageert Acid op dreigementen van advocaten Reuzegommers: “Ik ga de freshest suit in de rechtszaal hebben”
Heksenjacht op Reuzegom-ouders: sterrenzaak afgekraakt, scheldtirades aan telefoon en “visolie”-reviews. “We zijn mensen kapot aan het maken”
Van Quickenborne na Reuzegom-filmpje van influencer Acid: “Laat je niet verleiden tot Tiktok-justitie”
“Het Belgisch rechtssysteem zit wat straffen betreft ingewikkelder in elkaar dan tand om tand. Gelukkig maar”
Dalilla Hermans verzamelt brieven aan Sanda Dia voor boek: “Om familie eraan te herinneren dat maatschappij mooier werd omdat hij heeft geleefd”