Willy Sommers in extase na reacties op ‘Liefde voor muziek’: “Nooit zó snel een hit gehad”

Na minder dan een dag palmden Willy Sommers en zijn ‘Liefde voor muziek’-collega’s de iTunes-charts al in. “De mooiste binnenkomer van dit avontuur die ik me kon wensen.” Foto: VTM

‘Liefde voor muziek’ heeft zijn start niet gemist. Nog geen dag na de eerste uitzending springen Willy Sommers (68) en zijn collega’s in colonne naar de top van de charts. Met de charmezanger als strafste klimmer: zijn versie van ‘Magie’ piekte meteen op één in de iTunes-lijst. “Dit overtreft mijn stoutste verwachtingen.”

Het begint stilaan traditie te worden. De laatste noten van Liefde voor muziek waren maandagavond nog niet koud, of de nummers uit de eerste aflevering walsten al de hitlijsten binnen. Dinsdagochtend stonden vijf titels in de top tien van de iTunes-charts. Met Willy Sommers op kop: zijn versie van Philippe Robrechts klassieker Magie klom recht naar één. Ook Robrecht mag zich in de handen wrijven, want zijn origineel nam enkele uren later de leidersplaats over.

“We mogen allebei enorm fier zijn”, zegt Willy Sommers. “Philippe ziet zijn lied weer opgepikt worden door een nieuw publiek. En voor mij is het de mooiste binnenkomer die ik me in dit avontuur kon wensen. Ik denk niet dat ik ooit zo snel een nummer 1-hit heb gehad. Laat de zon de in je hart dook destijds vliegensvlug de lijsten in, maar niet zo snel als Magie. Het overtreft mijn stoutste verwachtingen.”

(lees verder onder de video)

Bloeddruk

Het oeuvre van Sommers stond meteen centraal in de seizoensstart. Goed voor een naslagwerk van vijfhonderd nummers waaruit zijn collega’s konden kiezen. Bert Ostyn van Absynthe Minded bracht een rockversie van Zeven anjers, zeven rozen. Geike Arnaert vertaalde Het water is veel te diep naar het Engels. En Ronny Mosuse stak Jenny in een verrassende, jazzy jas.

“Heel bijzonder om te zien”, zegt Sommers. “Zowel tijdens de opnames als thuis. Ik had vooraf de aflevering niet gezien. Toen ik maandagmiddag langsging bij mijn kinesist, waar ik revalideer na mijn hartoperatie van vorig jaar, vroeg hij: Ben je moe of gestresseerd, Willy? Bleek mijn bloeddruk veel te hoog te zijn. (lacht) Pas na anderhalf uur was ik gekalmeerd. Tot ik ’s avonds in de zetel kroop. Glaasje wijn, haardvuur aan, het gezin erbij. En toch had ik weer zenuwen.”

(lees verder onder de foto)

Willy Sommers in extase na reacties op ‘Liefde voor muziek’: “Nooit zó snel een hit gehad”
Willy Sommers had zijn aflevering van ‘Liefde voor muziek’ vooraf niet gezien. “Bij de kinesist bleek dat mijn bloeddruk véél te hoog was. Pure stress.” Foto: VTM

LEES OOK. “Ik had best op Willy Sommers kunnen vallen”: Emma Bale wordt de frisse wind in nieuwe seizoen ‘Liefde voor muziek’ (+)

Sommers leefde dan ook maandenlang toe naar zijn aflevering. “Ik moest zeven jaar wachten op Liefde voor muziek. Net nu, na exact vijftig jaar op de planken, mag ik meedoen. Dan moet het góéd zijn. Ik heb belachelijk veel gebrainstormd, gerepeteerd en aan de nummers geschaafd met mijn team. Het was van meet af aan de bedoeling om hits uit het programma te halen. Zoals Regi vorig jaar. Als het moment er dan is, voel je onvermijdelijk stress. Zelfs wanneer je zo lang in het vak zit als ik.”

Lawine van sms’en

Het werd dus een schot in de roos. “Zeker de cover van Bert Ostyn”, zegt Sommers. “Hij nam toch mijn classic der classics onder handen. Ik ben er zeker van dat het een radiohit wordt. En zoals ik al zei op televisie: die versie wil ik zelf ook spelen met mijn band. Eens iets anders, dat is altijd fijn.”

Na afloop stond de smartphone van Sommers op ontploffen: hij kreeg meer dan 150 berichten. “Om me te feliciteren, en om te zeggen dat ik nog steeds geen dikke nek heb. (lacht) ’s Nachts zet ik mijn telefoon altijd uit, dus ’s ochtends kreeg ik weer een lawine van sms’en binnen. Ze allemaal beantwoorden lukt simpelweg niet. Bij deze: bedankt, iedereen.”

(lees verder onder de foto)

Willy Sommers in extase na reacties op ‘Liefde voor muziek’: “Nooit zó snel een hit gehad”
Net als Sommers’ versie van ‘Magie’ schoot ook het origineel van Philippe Robrecht naar de top van de charts. “We mogen beiden fier zijn.” Foto: VTM

Ook Sommers’ familie genoot mee. “Tijdens de aflevering stond ik de hele tijd in contact met mijn oudste dochter Annemie. Ze was erg geëmotioneerd. Mijn jongste kinderen keken samen met mij en vonden het geweldig. Mijn zoon Lucca houdt vooral van de cover van Tourist LeMC. Helemaal zijn stijl. En mijn dochter Luna, die zelf zangles volgt, keek op naar Geike Arnaert en Emma Bale.”

LEES OOK. Bert Ostyn van Absynthe Minded steelt de show in eerste ‘Liefde voor muziek’: “Dit kon ik niet in het Engels vertalen”

“Die positieve reacties van mijn kinderen vind ik nog het mooiste geschenk”, zegt Sommers. “Samen met het respect van mijn collega-muzikanten. Ter plaatse merkte ik het niet, maar op het scherm zag ik hoe ze bij elk verhaal aan mijn lippen hingen. Geike zei het zelfs: Ongelooflijk wat die Willy heeft meegemaakt. Dat doet deugd. Voor mij is Liefde voor muziek al geslaagd. De grote stress is weg, nu kan ik elke aflevering genieten. Hopelijk is het de start van een mooi jubileumjaar.”

Door Dennis Van Goethem
AANGERADEN