Hevig winterweer teistert Amerika, miljoenen mensen zonder stroom

Bron © BELGA

Texas Foto: AP

Bijna de helft van de Verenigde Staten wordt getroffen door hevig winterweer, dat al 21 mensenlevens eiste. Een verwoestende storm met zware sneeuwval, ijskoude regen en temperaturen diep onder nul zorgt in het hele land voor gevaarlijke verkeersomstandigheden. Zeker vijf miljoen mensen zitten zonder elektriciteit.

Het extreme weer heeft volgens Amerikaanse media intussen al 21 mensenlevens geëist, in de staten Texas, Louisiana, Kentucky en Missouri. Er kwamen vier personen om op de weg vanwege de kou. Een dakloze vroor dood en een moeder en dochter overleden aan een koolmonoxidevergiftiging toen zij hun huis warm wilden stoken door de motor van een auto aan te zetten. Vier personen kwamen om in een brandend huis waar de stroom was uitgevallen.

Alleen al in Texas zitten meer dan 4,4 miljoen mensen zonder stroom. Gevreesd wordt dat de metropool Houston nog enkele dagen zonder elektriciteit zal zitten. In de staten West Virginia, Kentucky, Louisiana en Oklahoma gaat het nog eens om honderdduizenden mensen.

Gouverneur van Texas Greg Abbott liet al weten dat de aanvoer van aardgas mogelijk ook in de problemen komt doordat pijpleidingen bevoreren raakten. Bij een persconferentie in de middag meldde burgemeester van Houston Sylvester Turner dat 1,3 miljoen inwoners van zijn stad toen nog zonder stroom zaten. De problemen zouden nog enkele dagen kunnen duren, zeiden plaatselijke ambtenaren.

Hevig winterweer teistert Amerika, miljoenen mensen zonder stroom
Chicago Foto: AFP

Volgens het Amerikaans meteorologisch instituut zou de storm zeker tot dinsdag zorgen voor een recordhoeveelheid sneeuw en gevaarlijk koude gevoelstemperaturen. De grensstad El Paso registreerde een laagterecord van 14 graden Fahrenheit (-10 graden Celsius). Tot maandagochtend 6 uur bestond in delen van Alabama, Florida en Georgia ook het risico op een tornado. Ten minste zeven staten van het noordwesten tot het zuiden van de Verenigde Staten, waaronder Oregon, Kentucky, Alabama en Mississippi, hebben de noodtoestand afgekondigd.

Sinds zaterdag zorgt de storm voor aanzienlijk veel verkeersproblemen. Zo werden in het weekend heel wat botsingen en kettingbotsingen gemeld. Enkele daarvan liepen fataal af: in Texas kwamen negen mensen om het leven, en in Kentucky en Oklahoma viel telkens één slachtoffer. In de stad Houston (Texas) werden zondag meer dan 130 ongevallen gemeld, waaronder een kettingbotsing met 10 auto’s, zei politiechef Art Acevedo. “De meeste wegen zijn niet veilig. Bovendien werken veel signalen niet door stroomuitval”, zo tweette het Texas Department of Transportation.

Hevig winterweer teistert Amerika, miljoenen mensen zonder stroom
Ohio Foto: AP
AANGERADEN