Domper voor Lionel Messi en co: Barça zo goed als uitgeschakeld na hattrick van wervelwind Kylian Mbappé

Foto: AFP

PSG had geen kind aan FC Barcelona en nam een meer dan serieuze optie op de volgende ronde in de Champions League. Kylian Mbappé was de hele wedstrijd een gesel voor de Catalanen en scoorde uiteindelijk een hattrick. Barça zal net als vier jaar geleden een remontada nodig hebben in de terugwedstrijd.

Keek Lionel Messi zijn toekomstige ploegmaats in de ogen? Nu hij komende zomer einde contract is, wordt hij al wéken aan PSG gelinkt. Zijn sollicitatiebrief gaf hij echter niet af. Het meeste gevaar kwam wel van zijn kant, al was er één cruciaal probleem. Het was niet Messi die dreigde vanop de linkerflank, wel PSG.

Domper voor Lionel Messi en co: Barça zo goed als uitgeschakeld na hattrick van wervelwind Kylian Mbappé
Foto: REUTERS

De Parijzenaars hadden wel zin om net als in 2017 de heenwedstrijd met 4-0 te winnen. Beide teams troffen elkaar voor het eerst sinds die beruchte 1/8e finales van vier jaar geleden waarin Barcelona uiteindelijk de show stal met een unieke remontada. Ook nu zorgde de wedstrijd voor opwinding. De aftrap was nog niet goed gegeven of Kylian Mbappe werd al diep gestuurd. Hij stevende op Barça-doelman Ter Stegen af, maar die kon de bal nog net voor de Fransman wegwerken.

PSG dreigde ook daarna het meest, maar zoals zo vaak viel de goal dan net aan de overkant. Kurzawa tikte Frenkie De Jong lichtjes aan in de zestien en scheidsrechter Kuipers wees naar de penaltystip. Lionel Messi nam die voor z’n rekening en ramde de 1-0 in het dak van het doel. Voor het zeventiende opeenvolgende jaar scoorde de Vlo in de Champions League.

PSG was niet onder de indruk en Mbappé bleef fervent de diepgang zoeken. In de 32ste minuut kwam de bal na een kaats in één tijd van zowel Kurzawa als Verratti tot bij de Fransman in de zestien. Hij zette Lenglet in de wind en trapte de bal binnen. Een heerlijke aanval die het belangrijke uitdoelpunt voor PSG opleverde. Met de bordjes in evenwicht gingen beide ploegen rusten na.

Domper voor Lionel Messi en co: Barça zo goed als uitgeschakeld na hattrick van wervelwind Kylian Mbappé
Foto: EPA-EFE

Zonder Neymar en Di Maria

In de tweede helft zat Messi even wat beter in de wedstrijd. Het leek wel alsof hij zowaar zijn sollicitatiebrief in de rust had geschreven en die dan toch wilde tonen aan PSG. De Argentijn kwam vaker aan de bal en het leek alsof hij meer energie had dan in de eerste 45 minuten. Maar het was klaarblijkelijk een kort briefje.

Opnieuw was PSG immers niet onder de indruk. Iets voorbij het uur maakte wie anders dan Mbappé de verlossende 1-2. Piqué werkte een lage voorzet van Florenzi in de voeten van de Franse spits en die haalde in één tijd verschroeiend uit. De VAR checkte nog op buitenspel, maar keurde het doelpunt toch goed. Met nog twintig minuten te gaan stond Barcelona plots 1-3 in het krijt. Kean kopte een goed aangesneden vrije trap onhoudbaar binnen. Mbappé schoot in de slot de 1-4 nog tegen de netten. Wat een avond voor de Fransman. Ook zonder de geblesseerde Di Maria en Neymar toonde PSG zich de meerdere van Barcelona. Iets meer dan vier jaar na datum moet Barça op 10 maart een nieuwe remontada toveren, als het wil doorstoten naar de volgende ronde van tenminste. Messi heeft nog drie weken om na te denken over hoe hij indruk wil maken op zijn toekomstige (?) ploegmaats.

Domper voor Lionel Messi en co: Barça zo goed als uitgeschakeld na hattrick van wervelwind Kylian Mbappé
Foto: AP
Door Valerie Van Avermaet
AANGERADEN