Marc Van Ranst pleit na besmettingen met Braziliaanse variant ook in ons land voor hotelquarantaine

Bron © De Morgen

Nu er minstens vijf besmettingen met de Braziliaanse coronavariant vastgesteld zijn in ons land, en aangezien die variant in staat mensen die al immuniteit hebben opgebouwd voor de gewone variant opnieuw te besmetten, pleit viroloog Marc Van Ranst voor strengere reisbeperkingen. “Als er reizigers uit Brazilië en Portugal naar hier komen, zouden ze in hotelquarantaine moeten”, zegt hij in ‘De Morgen’.

LEES OOK. Alle hens aan dek voor Braziliaanse variant: “De Britse variant kan ons nu helpen” (+)

Daarmee verwijst de viroloog naar de regeling in het Verenigd Koninkrijk, waar sinds maandag zo’n hotelquarantaine ingevoerd is voor iedereen die in het VK resideert en terugkeert uit een ‘hoogrisicoland’ – een lijst met 33 landen, waaronder Brazilië, Portugal en Zuid-Afrika. De terugkeerders moeten tien dagen in quarantaine in een hotel, de kostprijs van 1.750 pond (zo’n 2.000 euro) moeten ze zelf betalen.

Van Ranst pleit ervoor om dat ook hier in te voeren, voor reizigers die terugkeren uit Brazilië en Portugal. “Momenteel zijn niet-essentiële reizen al verboden in ons land”, aldus de viroloog. “Maar je kan nog altijd excuses vinden om naar die landen te reizen. We hebben strenge maatregelen, maar de gaten zijn nog steeds groot.”

Door mtm
AANGERADEN