Geen vragen, gewoon luisteren: NBA-ster Draymond Green is het “kotsbeu” en pakt uit met iconische speech op persconferentie

Draymond Green heeft de NBA proberen wakker te schudden. De sterspeler van de Golden State Warriors nam tijdens een persconferentie de tijd voor een speech over de manier waarop basketbalspelers behandeld worden in de VS.

Geen vragen, gewoon luisteren. Dat was het credo van de drievoudige NBA-kampioen na de zege tegen de Cleveland Cavaliers. Aanleiding was de volgens hem respectloze manier waarop die club omgaat met Andre Drummond, de center die Cleveland graag weg wil. De 2m11 grote Amerikaan kwam eerst opwarmen, maar werd naar de kleedkamers gestuurd en keerde uiteindelijk terug in zijn ‘gewone’ kleren om plaats te nemen op de bank.

Cleveland hoopt Drummond nog voor de aankomende ‘trade deadline’ van de hand doen omdat het wil inzetten op de jongere Jarrett Allen. De ex-club van LeBron James maakte die wens ook publiek duidelijk, een typische praktijk in de NBA maar eentje waarvoor spelers een boete krijgen als ze zelf publiekelijk de wens uitdrukken om te willen vertrekken. En dat zit Green dwars.

“Ik zou graag spreken over iets dat mij enorm dwars zit”, aldus de alleskunner van Golden State. “Meer bepaald de behandeling van spelers in onze competitie. Andre Drummond uit de kleedkamer zien komen in gewone kleren omdat een team hem weg wil, dat is gewoon bullshit. Toen James Harden (die van Houston naar Brooklyn verhuisde, red.) om een transfer vroeg, werd hij afgemaakt omdat hij naar een ander team wilde. Iedereen maakte die man af. Maar als een team duidelijk maakt dat het een speler weg wil en die speler daar niet professioneel mee om zou gaan, dan is hij de kanker en niet goed voor de sfeer in de kleedkamer. Dan is hij het probleem.”

Geen vragen, gewoon luisteren: NBA-ster Draymond Green is het “kotsbeu” en pakt uit met iconische speech op persconferentie
Drummond (rechts) in actie voor de Cavaliers. Foto: AP

Mentaal zwaar

Green voegde er nog aan toe dat superster en huidige NBA-kampioen Anthony Davis een fikse boete moest betalen toen die in 2019 om een transfer vroeg.

“In zo’n situatie word je als speler omschreven als de slechtste persoon ter wereld. Maar als een team dat publiek zegt, dan is het oké. En dan moet je als speler in conditie en professioneel blijven, anders is je carrière misschien voorbij. Op een bepaald moment moet de liga spelers gaan beschermen tegen zo’n afgang. Wij als spelers verdienen dezelfde rechten als teams.”

De hele situatie is trouwens ook mentaal een probleem voor spelers, aldus de Amerikaan. “Toen Kyrie Irving zei dat hij een pauze pakte omwille van enkele mentale problemen, ging iedereen los. Denk je nu echt dat zoiets (de situatie van Drummond, red.) iemand niet mentaal beïnvloedt? Terwijl wij elke dag alles geven om top te zijn. Maar als speler mag je dat niet zeggen en dit niet doen. En teams wel? Het is gewoon ridicuul en ik ben het kotsbeu om het te zien gebeuren.”

De volledige speech van Green:

Hij kreeg overigens vrij snel de steun van LeBron James. “Het is inderdaad het verhaal van de competitie, zoals die altijd geweest is”, aldus ‘The King’. “Teams willen het verhaal altijd controleren. Hoe een speler moet zijn, hoe hij zich moet gedragen, hoe hij een club moet behandelen… We willen gewoon de mensen doen inzien dat er twee kanten aan elk verhaal zijn, niet één.”

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN