Kale muren beu? Deze spiegels fleuren de hele ruimte op


 

 ©  Shutterstock

Door wereldwijd huisarrest deed het er de voorbije maanden niet echt toe hoe we eruitzagen, maar tijdens de lockdown werden volgens Vogue wel opvallend veel spiegels verkocht. Niet per se om erin te kijken, wel vooral om de aandacht af te leiden van de saaie muren waartussen we ons noodgedwongen begeven.

vwh

Tijdens de coronacrisis brachten mensen van over de hele wereld meer tijd binnenshuis door en dat heeft in de Verenigde Staten tot een piek in de verkoop van spiegels geleid. Volgens Vogue raakten mensen massaal uitgekeken op hun kale muren, wilden ze die makkelijk en betaalbaar decoreren en tegelijk profiteren van een beetje extra licht in huis dankzij reflectie van zonlicht in het spiegelglas.

Ook bij ons is de trend merkbaar, zo zegt H&M-woordvoerder Matthieu Colpaert. “We zien dat de spiegels bij ons goed verkopen, zowel online als in de Home concept store. Spiegels in verschillende vormen en formaten worden meer en meer gezien als een decoratiestuk en zijn ‘hot’ geworden tijdens de lockdown.”

Verruimend effect

Spiegel Serax - 51 euro via vtwonen 

Spiegel Serax - 51 euro via vtwonen ©  Serax

Een spiegel - vintage, nieuw, rond of rechthoekig - heeft volgens Anne-Catherine Gerets, interieurstyliste en schrijfster van onder meer ‘Into interieur’, meer doelenden dan extra licht binnenhalen. “Het item kan een ruimte optisch groter doen lijken. Als je een model naar keuze installeert tegen de muur in de inkomhal of living waar het oog het eerst op valt, krijg je het beste effect. Wat je ook kunt doen is de spiegel in de ene ruimte zo plaatsen dat je in de reflectie al een teaser krijgt van de ruimte ernaast. Ook dat maakt de woning visueel groter en verbindt kamers”, klinkt het.

Voor meer sfeer

Verder kan een spiegel een echte eyecatcher worden in huis en de sfeer naar een hoger niveau tillen. “Tegenwoordig vind je veel exemplaren met getint glas, organische vormen of een opvallend kader. Bij die modellen ligt de focus op het decoratieve aspect”, zegt ze. Je kunt daarin trouwens nog verdergaan. “Als je er een vaasje met bloemen voor plaatst, krijg je de setting in spiegelbeeld terug, oogt het boeket groter en heb je een mooie styling.”

De interieurstyliste suggereert dat spiegels in tijden van corona mogelijk ook gegeerd zijn om onszelf liever te leren zien. “Misschien hebben mensen er net vaker dan anders in gekeken om meer selflove te voelen. Of om zichzelf in de gaten te houden tijdens een sportsessie.”

Een beetje muur

Om welke reden je ook een spiegel binnenhaalt, volgens de expert geef je hem het best voldoende plaats. “Het is altijd mooi als je nog een beetje muur ziet. Dat komt hij tot zijn recht, anders lijkt het alsof de spiegel tussen muren is gepropt. Hang je een spiegel boven een kast of commode? Dan is het visueel aantrekkelijk om deze niet breder te kiezen dan de kast zelf.”


 

Shopping:

  • Tegelspiegel - Ikea - 19,99 euro voor tien tegeltjes
  • Ovalen spiegel - HK Living - 174,95 euro
  • Spiegel met rotan lijst - H&M - 29,99 euro
  • Ovalen spiegel met fijne rand - La redoute - 19,99 euro
  • Ronde spiegel met rosé glas - Casa - 19,95 euro
  • Vierkanten spiegel met houtblokjes - Leenbakker - 96,99 euro
  • Spiegel met asymmetrische zijden - Maisons du Monde - 249 euroReclame:
De beste kortingen van bol.com voor u verzameld >>LEES OOK