Vandenbroucke investeert in mobiele crisisteams

 ©  Stefaan Beel

Minister Frank Vandenbroucke voorziet 5 miljoen euro extra voor mobiele crisisteams die jongeren met mentale problemen ondersteunen. Die teams zien de meest kwetsbare jongeren uit de boot vallen door corona.

Hannes Heynderickx

“Als de coronatsunami wegtrekt, zal het slagveld bloot komen te liggen.” Kinderpsychiater Marijke Vandepitte legt de vinger op de wonde. “Jongeren zien schoolactiviteiten, hobby’s en vrienden wegvallen. Dat kan crisissen bij kinderen uitlokken. En we zien dat de meest kwetsbare het eerst uit de boot vallen.”

Vandepitte werkt binnen WINGG, het West-Vlaamse netwerk voor geestelijke gezondheid. Daar bemant ze een mobiel crisisteam, waarmee ze jongeren die kampen met psychische problemen gaat opzoeken. “Al kunnen wij niet direct in onze auto springen en naar de jongeren rijden. Daar hebben we jammer genoeg niet de middelen voor. Wij gaan aan huis binnen de twee werkdagen.”

Om hun werking in coronatijden te ondersteunen, maakt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) nu extra geld vrij. “Vorige week heb ik beslist dat er een substantiële verhoging van 50 procent komt”, zegt hij. “Bovendien worden de werkingsmiddelen van die mobiele crisisteams met 75 procent verhoogd.” De totale investering is geraamd op 4 à 5 miljoen euro.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten