Opnieuw rellen in Spanje bij protest tegen arrestatie van omstreden rapper

 

 ©  AFP

In Madrid en Barcelona is het woensdagavond opnieuw tot rellen gekomen bij protesten na de arrestatie van rapper Pablo Hasél. Dinsdagavond was het in verscheidene steden al tot botsingen tussen manifestanten en de politie gekomen. Daarbij raakten een dertigtal mensen gewond, terwijl vijftien personen werden opgepakt.

jvhBron: BELGA

Honderden mensen waren woensdag bijeengekomen aan de Puerta del Sol in Madrid en hielden spandoeken met onder meer “Stop de censuur” en “Vrijheid” omhoog. Ze wierpen onder meer flessen naar de politie, die massaal aanwezig was op het plein en de manifestanten uiteindelijk chargeerde.

Ook in Barcelona kwam het tot schermutselingen tussen de politie en betogers. Die laatsten gooiden eveneens projectielen naar de agenten en wierpen ook barricades op met in brand gestoken vuilnisbakken.

Omstreden rapper

De manifestanten protesteren tegen de arrestatie van Pablo Hasél. De rapper werd dinsdagochtend opgepakt nadat de politie de universiteit in de Catalaanse stad Lleida had bestormd. Daar zat Hasél verschanst om aan een gevangenisstraf van negen maanden voor majesteitsschennis en verheerlijking van terrorisme te ontkomen.

LEES OOK. Spaanse rapper sluit zichzelf op in universiteit om te ontsnappen aan celstraf: “Ze zullen mij hier buiten moeten sleuren”

Hasél is berucht om zijn extreme uitspraken in songteksten en tweets over onder meer verboden guerrillabewegingen zoals de marxistische Grapo. Ook noemde hij de vorige koning, Juan Carlos, een maffiabaas. De zaak heeft onder meer een discussie over de vrijheid van meningsuiting in Spanje doen oplaaien.

 

 ©  REUTERS

 

 ©  REUTERS

 

 ©  AFP

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten