Ook identiteitscontroles en fouilleren: N-VA wil militairen op straat meer bevoegdheden geven

 ©  Marc Herremans - Mediahuis

Bron: Gazet van Antwerpen

N-VA wil de militairen die in Antwerpen patrouilleren ook politionele bevoegdheden geven zoals identiteitscontroles en fouilleren, zo meldt Gazet van Antwerpen donderdag.

Open VLD-Kamerleden Jasper Pillen en Tim Vandenput hielden begin deze maand al een pleidooi voor een juridisch kader rond de inzet van militairen op straat. Daarin zou worden vastgelegd wanneer een militair mag ingrijpen.

N-VA-Kamerleden Theo Francken en Michael Freilich hebben nu een resolutie ingediend om de bewakingsopdracht van de militairen op straat uit te breiden. Nu mogen ze alleen optreden bij een daadwerkelijk gevaar voor mogelijk terrorisme. Francken en Freilich willen die bewakingsopdracht uitbreiden met politionele bevoegdheden, zoals identiteitscontroles en fouilleren. “We willen voorkomen dat militairen machteloos moeten toekijken”, aldus Freilich in Gazet van Antwerpen.

In het kader van Operatie Vigilant Guardian (OVG) worden sinds 2015 in de grote steden in ons land militairen ingezet als versterking voor de politie. Die operatie loopt af in september. Volgens defensieminister Ludivine Dedonder (PS) moet er nu nagedacht worden over een kader voor waar en wanneer militairen in ons land ingeschakeld kunnen worden.(mtm)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten