AUSTRALIAN OPEN. Novak Djokovic plaatst zich voor finale en maakt einde aan Russisch sprookje van Aslan Karatsev

Djokovic was een maatje te groot voor Aslan Karatsev. Foto: REUTERS

Novak Djokovic heeft zich met gemak geplaatst voor de finale van de Australian Open. De 33-jarige Servische nummer één van de wereld schakelde de Rus Aslan Karatsev, die als kwalificatiespeler aan een stuntparcours bezig was, kansloos uit: 6-3, 6-4, 6-2.

Titelverdediger Novak Djokovic (ATP 1) mag zondag een gooi doen naar een negende eindzege op de Australian Open. De Serviër won in de halve finale in drie sets van de Russische toernooiverrassing Aslan Karatsev (ATP 114).

Na een uur en 53 minuten had Djokovic de 6-3, 6-4 en 6-2 zege beet.

De 33-jarige Djokovic won de Australian Open al in 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019 en 2020. Hij kan zondag zijn achttiende grandslam winnen. Daarmee zou hij op twee stuks komen van recordhouders Roger Federer en Rafael Nadal.

De Serviër neemt het in de finale op tegen de Rus Daniil Medvedev (ATP 4) of de Griek Stefanos Tsitsipas (ATP 6). Die treffen elkaar morgen.

Voor Aslan Karatsev is het sprookje op de happy slam voorbij. De 27-jarige Rus plaatste zich via de kwalificaties voor de hoofdtabel en speelde in Melbourne zijn allereerste grandslamtoernooi. Het was in het Open tijdperk (dat in 1968 begon begon met de intrede van het proftennis) nog nooit gebeurd dat een debutant meteen de laatste vier haalt op een grandslam. Hij schakelde op weg naar de halve finale onder meer reekshoofden Diego Schwartzmann, Felix Auger-Aliassime en (in de kwartfinale) Grigor Dimitrov uit.

AUSTRALIAN OPEN. Novak Djokovic plaatst zich voor finale en maakt einde aan Russisch sprookje van Aslan Karatsev
Foto: REUTERS

Tevreden Djokovic behoudt uitzicht op negende titel

Na afloop van de halve finale kreeg de Rus een schouderklopje van Djokovic. “Knap gedaan”, zei de Serviër, die geen last meer leek te hebben van zijn buikspieren. Hij voelde zich naar eigen zeggen erg goed. “Dit is het beste dat ik mij al gevoeld heb in het toernooi. Ik voelde mij uitstekend, kon de bal de juiste swing geven, had geen pijn. Dit was mijn beste match tot dusver. Het kwam op het juiste moment en ik ben in de wolken mij zo te voelen.”

Zondag speelt Djokovic in de finale tegen de Rus Daniil Medvedev (ATP 4) of de Griek Stefanos Tsitsipas (ATP 6). “Ik heb geen voorkeur”, ging de Serviër verder. “Het wordt interessant om hen te zien spelen. Ik pak er popcorn bij en ga ervan genieten.”

Door Michael Van Damme, Belga
AANGERADEN