GAIA niet blij met tip over foie gras in ‘Thuis’: “Het is echt een schande dat ze dit promoten”

“Ideaal voor bij een goed stukje ganzenlever”, zei Tom in na het degusteren van een glas wijn. 

“Ideaal voor bij een goed stukje ganzenlever”, zei Tom in na het degusteren van een glas wijn. ©  VRT

Dierenrechtenorganisatie GAIA is niet blij met een scène uit de Eén-soap Thuis. In de aflevering van donderdagavond liet het personage Tom zich ontvallen dat zijn wijntje ‘goed zou passen bij een stukje ganzenlever’. “Dat de makers een product, geproduceerd op basis van dierenmishandeling, promoten, is een echte schande.”

“Het is een topwijntje”, sprak Tom (Wim Stevens) donderdagavond in Thuis na een slokje of twee. “Fris, fruitig, elegant en perfect uitgebalanceerd. Ideaal voor bij een goed stukje ganzenlever.” Dat laatste schoot in het verkeerde keelgat bij dierenrechtenorganisatie GAIA.

Thuis draagt, onder meer door zijn hoge kijkcijfers, een zware maatschappelijke verantwoordelijkheid”, zegt GAIA-directeur Ann De Greef. “Dat de makers foie gras, een product geproduceerd op basis van dierenmishandeling, promoten, is dan ook een echte schande.”

GAIA vecht al meer dan 25 jaar tegen de productie van foie gras. Eenden worden er zeer intensief en onder dwang voor gevoederd (gavage) om hun lever te vergroten. Daardoor krijgen de dieren last van ademnood en diarree. Uiteindelijk wordt hun lever zo’n negen keer groter dan normaal en kan het dier nog nauwelijks bewegen. “Het is dan ook onbegrijpelijk dat een populaire serie als Thuis promotie maakt voor foie gras”, benadrukt De Greef. “Of de scenarioschrijvers zijn zich niet bewust van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, of ze geven niets om het dierenwelzijn. Hoe dan ook: één miljoen kijkers kregen gisteren de boodschap dat foie gras eten prima is.”

“De personages uit Thuis zijn uit het leven gegrepen”, klinkt het bij de VRT. “Ze spreken en handelen elk op hun eigen manier, met sympathieke en minder sympathieke trekjes. De voorkeur voor ganzenlever werd uitgesproken door het personage Tom, dat houdt van bourgondisch tafelen. In Thuis lopen evengoed personages rond die zelden of nooit vlees aanraken. In de reeks voeren we nooit een maatschappelijk debat, maar thema’s uit de reeks zijn vaak een aanzet om het gesprek in de huiskamer en daarbuiten aan te wakkeren.”(dewo)

Aangeboden door onze partners

Lees ook