Remco Evenepoel op koers voor Giro: “Hij mag tot drie uur per dag trainen, maar verwacht hem niet op de kasseien”

Foto: AFP

Het gaat vooruit met Remco Evenepoel. Vrijdag ging hij voor het eerst buiten trainen. Anderhalf uur lang. En dat op dag twaalf van de totale wederopbouw van de conditie. “Ik heb de hele ochtend gezongen en gedanst”, zei de Vlaams-Brabander, die op koers ligt voor de Giro van 8 mei.

Donderdag postte de fietshongere Evenepoel al een foto van vorig jaar op de tijdritfiets. Hij schreef erbij: Can’t wait to take out this bike again. Als wou hij indirect aangeven dat de dag was aangebroken om zich weer wegwielrenner in plaats van alleen maar Zwift-renner te voelen.

Evenepoel straalde van kop tot teen toen hij gisteren een korte videoboodschap op de sociale media gooide. “Hé, jongens, ik heb een kleine boodschap voor jullie. Eindelijk kan ik opnieuw buiten rijden. Al van donderdag was ik heel opgewonden, want ik keek echt uit naar dit moment. Van blijdschap heb ik heel de morgen gesprongen, gedanst en gezongen. Anderhalf uur trainen is niet echt lang, maar ik heb er elke seconde van genoten. Hopelijk gaat alles verder goed, zodat ik elke dag buiten kan trainen. Dank voor de steun de voorbije weken en maanden. Ik hoop jullie straks terug te zien.”

Evenepoel ging samen met zijn vriend Siebe Roesems op pad. Dat is de negentienjarige zoon van ex-prof Bert, waarmee hij vorig jaar ook al naar Spanje trok in het vooruitzicht van de eerste ploegstage in december. Maar daar liep het fout: zijn schaambeen was nog niet volledig geheeld na zijn val op 15 augustus in de Ronde van Lombardije. Waar Evenepoel, zo verklapte hij in een podcast van Sporza, met de rechterschouder op een bek van een fazant terechtkwam.

Twee sessies per dag

Evenepoel kreeg na een stop van bijna twee maanden pas op 8 februari in het AZ Herentals opnieuw het licht op groen, na een nieuwe check-up van het schaambeen. “Volgens ons plan mocht hij woensdag al eens buiten, maar omdat hij donderdag een rustdag had, stelde hij het even uit”, aldus teamcoach Koen Pelgrim vanuit Girona, waar hij met Deceuninck – Quick-Step op oefenkamp is. “Hij zei me dat de training probleemloos was verlopen. Voor de tijdritfiets is het wel nog te vroeg, want dan lig je sowieso in een gekke houding. Je vindt hem volgende week ook nog niet op de kasseien van de Vlaamse Ardennen, maar het is vooral goed dat hij niet de minste hinder ondervindt. Remco mag de fietsactiviteit opdrijven naar 2,5 à 3 uur per dag. Verdeeld over twee sessies: twee keer buiten, of alternerend. Als het maar niet meteen langer dan twee uur aan een stuk is. In maart kijken we dan of het aangewezen is of hij ergens in het buitenland de trainingsarbeid opdrijft. Het belangrijkste is dat we rustig blijven opbouwen, zonder nieuwe terugval. Maar alles verloopt nu volgens plan.”

Door Hugo Coorevits
AANGERADEN