Biden belooft 4 miljard dollar voor het vaccinatieprogramma van de WHO

 

 ©  AP

Bron: BELGA

De Amerikaanse president Joe Biden maakt 4 miljard dollar (3,3 miljard euro) vrij voor Covax, het vaccinatieprogramma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat meldt het Witte Huis donderdag. Biden zal de aankondiging officieel doen tijdens de virtuele top van de G7, vrijdag.

Een eerste deel, van 2 miljard dollar, zal “heel snel” vrijgemaakt worden, aldus een hooggeplaatste Amerikaanse bron. De tweede helft zal geleidelijk aan vrijgemaakt worden, in de loop van dit en volgend jaar.

De bedoeling van het Covax-programma van de WHO is dit jaar coronavaccins leveren aan 20 procent van de bevolking van 200 deelnemende landen. Het bestaat daarnaast ook uit een financieringsmechanisme die 92 lage- en middeninkomenslanden toelaat toegang te krijgen tot de vaccins.

“We denken dat het essentieel is om onze rol te spelen, om zo deze pandemie op internationaal niveau te overwinnen”, aldus de Amerikaanse bron. Volgens regeringsmedewerkers hoopt Biden dat andere landen het Amerikaanse voorbeeld volgen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten