Eli Iserbyt boekt eerste zege in tweeënhalve maand in spannende Waaslandcross

 

 ©  BELGA

Eli Iserbyt heeft zijn seizoen in het slotweekend nog wat extra kleur gegeven. De Europese kampioen bleek de sterkste in de Waaslandcross in Sint-Niklaas en boekte zo zijn eerste zege sinds hij de Superprestigemanche in Boom won op 6 december. Voor Iserbyt is het een welkome zege nadat hij na zijn zware valpartij in Heusden-Zolder twee maanden geleden wat op de sukkel was geraakt.

Sam Varewyck

De kans zat erin dat de Waaslandcross een nieuwe naam op de erelijst zou krijgen. Met Tom Meeusen (2017) en Laurens Sweeck (2016) stonden slechts twee ex-winnaars aan de start: de meest recente winnaars, Mathieu van der Poel en Wout van Aert, waren er door hun voorbereiding op het wegseizoen vanzelfsprekend niet bij.

Zware valpartij

Toon Aerts was één van de mannen die zijn naam maar al te graag op de erelijst wou bijschrijven. Of was het het lentezonnetje dat hem inspireerde? Hoe het ook zij: de renner van Trek Baloise Lions nam resoluut de kop bij de start. Achter hem ging het meteen goed mis toen Ryan Kamp hard tegen de vlakte ging en verschillende renners over hem heen doken. Anton Ferdinande en David van der Poel waren, naast Kamp, de belangrijkste namen onder de slachtoffers. Vooral Van der Poel leek gehavend, maar hij kon na enkele minuten weer vertrekken.

 

 ©  BELGA

Ondanks de vlugge start van Aerts klitte het voorin al snel samen. Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt, Corné van Kessel en Laurens Sweeck gingen vlot mee met de Kempenaar, en van achteruit kwam nog meer volk aansluiten. In de derde ronde kwam er dan toch een schifting na prikjes van Aerts en Sweeck. De twee kregen Iserbyt en Vanthourenhout mee, waardoor een kwartet aan kop kwam. En daarin was Pauwels Sauzen-Bingoal opnieuw mooi vertegenwoordigd.

Verschillende aanvalspogingen

In de vierde ronde kreeg Aerts versterking van ploegmakker Lars van der Haar, en na een mislukte aanval van Iserbyt kwam ook Van Kessel aansluiten. Nog een ronde later was het Vanthourenhout die aanviel, maar opnieuw kwam alles samen. Aerts probeerde het op zijn beurt in ronde zes, zonder succes.

Aan het einde van de zesde ronde probeerde Sweeck het nog eens. De voormalige Belgische kampioen leek een gaatje te gaan slaan, maar werd - merkwaardig genoeg - bijgehaald door ploegmakker Iserbyt, die ook Van Kessel meenam. Iserbyt nam vervolgens meteen over: Sweeck kon mee, Van Kessel niet. Maar lang kon Sweeck niet aanklampen: in de voorlaatste ronde moest hij de Europese kampioen laten rijden.

Eerste zege sinds begin december

Iserbyt was gaan vliegen en kon in de laatste ronde nadenken over welk zegegebaar hij zou maken. Voor plek twee werd het wel nog heel spannend: Sweeck werd gegrepen door Aerts, Vanthourenhout en Van Kessel. Uiteindelijk was het Aerts die als tweede binnenkwam op 14 tellen van winnaar Iserbyt: Vanthourenhout mocht als derde mee op het podium.

 

 ©  BELGA

Voor Iserbyt was het zijn zevende zege van het veldritseizoen. Met een zege in het slotweekend sluit hij een moeilijke tweede seizoenshelft toch op positieve wijze af: de Europese kampioen was al een tijdje op de sukkel nadat hij tijdens de Superprestigemanche in Heusden-Zolder op 26 december lelijk ten val kwam en zijn elleboog blesseerde. Sinds 6 december, toen hij de Superprestigemanche in Boom won, had hij niet meer op de hoogste podiumtrede gestaan.

Iserbyt: “Rode loper werd uitgerold”

Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) imponeerde in recreatiedomein De Ster. “Met de ploeg hebben wij de hele wedstrijd onder controle gehouden. Mijn gevoel was dat Toon Aerts er net iets bovenuit stak en daarom hield ik mij in het begin van de cross wat op de achtergrond. Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck mengden zich wel in de debatten zodat ik me gedeinsd kon houden en eruit kon komen wanneer nodig was”, begon Eli Iserbyt. “Ik wil hen daarvoor zeker bedanken. Zij rolden omzeggens de rode loper voor mij uit. Ik ben blij met deze nieuwe overwinning. Het was al een poosje geleden dat ik nog eens mocht zegevieren.”

Voor de man uit Kuurne werd het al zijn zevende zege van het seizoen. Eerder al schreef hij de cross in Lokeren, Ruddervoorde, Koppenberg, het Europees kampioenschap, Kortrijk en Boom op zijn palmares. Nadien liep hij een zware elleboogblessure op en lag daardoor een tijdlang in de lappenmand. “Ik heb een ambetante periode achter de rug. Ik liep ietwat gefrustreerd rond omdat ik door die blessure niet voluit kon gaan. Op de duur ga je winnen heel normaal vinden en omdat die zege uitbleef, raakte ik wat geïrriteerd. Nu heb ik weer een blij en gelukkig gevoel. Ik was vandaag misschien niet de sterkste, maar wel de meest frisse van het pak. Laurens Sweeck had al veel gegeven en dat bekocht hij op het einde. Onze 21e televisiecross is binnen voor de ploeg. Daar zal manager Jurgen Mettepenningen ook wel heel tevreden mee zijn.”

Toon Aerts: “Was lastig koersen”

“Het was vandaag lastig koersen tegen Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck”, vertelde nummer twee Toon Aerts. “Na zowat 40 minuten cross heb ik nog eens het volle pond gegeven, maar het heeft niet mogen zijn. Het was jammer dat wanneer ik samen met één van die renners in de aanval trok, iemand van dezelfde ploeg de kloof kwam dichten. Blijkbaar rijden ze zo binnen dat team. Dat is dan een goede zaak voor de renner die wint. Voor de anderen zal dit wel niet zo tof zijn”, stelde Toon Aerts.

 

 ©  BELGA

Op een gegeven moment was het drie tegen twee. Toon Aerts had immers versterking gekregen van Lars van der Haar. “Lars was komen aansluiten met nog wat jongens, maar dan ging het tempo plots weer de hoogte in en werd onze kopgroep opnieuw uit elkaar geslagen. Er zat dus niet veel meer in dan een tweede plaats. Het was knokken tegen een blok en dan zat het parcours nog wat tegen met de hevige tegenwind aan het water. Op het einde vond ik wel mijn tweede adem, maar Eli Iserbyt was dan reeds zeker van de zege.”

Morgen/zondag is Aerts opnieuw van de partij. Samen met zijn broer Thijs die hervat na een lange inactiviteit. In Oostmalle wil Toon Aerts tijdens de sluitingsprijs nog eens een gooi doen naar de zege. Ik start in Oostmalle alvast opnieuw met het mes tussen de tanden”, sloot hij af.

Michael Vanthourenhout: “Wie weet wat er nog uit de bus valt in Oostmalle”

Een derde plaats. Meer zat er zaterdag niet in voor Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) in de Waaslandcross in recreatiedomein De Ster van Sint-Niklaas. De West-Vlaming moest zijn teamgenoot Eli Iserbyt en Toon Aerts voor zich laten. Zondag in Oostmalle hoopt Vanthourenhout op meer.

“Er zit nog wel wat in de tank voor zondag in Oostmalle. Blijkbaar is het dan ook nog mooi weer, dus dat is ook wel best meegenomen. Wie weet wat er nog uit de bus valt”, aldus Vanthourenhout.

Mede door de ploegtactiek binnen Pauwels Sauzen-Bingoal werd Toon Aerts afgemat en hierdoor kreeg Iserbyt een rode loper uitgerold. In die zege had Michael Vanthourenhout dus duidelijk een rol. “Ik had al vrij snel het gevoel dat ik deze cross niet kon winnen. Dan gooi je de ambitie om en probeer je het maximum eruit te halen. Ik stelde me dan ook ten dienste van de ploeg. Wanneer het stil viel in de wedstrijd, ging ik het tempo wat opdrijven. Eigenlijk denk ik dat Toon Aerts de sterkste van het pak was. Hij zat natuurlijk gevangen in onze tang. Met Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en mezelf had hij enkele te duchten tegenstanders. Hij moest elke aanval counteren en dat matte hem wel af. Kracht die hij zou tekortkomen in volle finale.”

Uitslag Waaslandcross Sint-Niklaas:

1) Eli Iserbyt

2) Toon Aerts

3) Michael Vanthourenhout

4) Corné van Kessel

5) Laurens Sweeck

6) Lars van der Haar

7) Jens Adams

8) Niels Vandeputte

9) Joran Wyseure

10) Timon Rüegg

 

 ©  BELGA

LEES OOK

Nu in het nieuws