Groot-Brittannië wil alle volwassenen tegen eind juli eerste prik geven

Bron © Belga

Boris Jonson op bezoek in een vaccinatiecentrum. Foto: REUTERS

Alle volwassenen in Groot-Brittannië zullen een vaccin tegen covid-19 krijgen tegen eind juli. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson zaterdag beloofd.

“Ons doel nu is om een prik te geven aan alle volwassenen tegen eind juli. Dat moet ons helpen om de kwetsbaren sneller te beschermen, en verdere stappen te zetten om enkele van de huidige beperkingen af te bouwen”, zei Johnson in een verklaring die zaterdag vrijgegeven werd.

Op dit moment hebben al ruim 17 miljoen Britten een eerste dosis van een vaccin gekregen, bijna een op de drie volwassenen. Volgens de plannen van de regering om de vaccinatiecampagne te versnellen, zullen volwassenen boven de vijftig jaar met onderliggende aandoeningen een vaccin krijgen tegen 15 april. Johnson zei dat het vaccinatieplan zal toelaten om sommige van de strenge covid-19-maatregelen te versoepelen, maar “de weg uit de lockdown zal voorzichtig en gefaseerd gebeuren”.

Overtollige vaccins

Groot-Brittannië kampt met minder bevoorradingsproblemen dan de EU-landen omdat het sneller grote bestellingen geplaatst zou hebben. Johnson zei dat het land overtollige vaccins zal schenken aan armere landen, maar pas wanneer de Britten gevaccineerd zijn.

Maandag moet Johnson een roadmap voorstellen voor de eerste versoepelingen van de lockdown in het Verenigd Koninkrijk. Verwacht wordt dat sommige privé-bijeenkomsten buiten weer mogelijk zullen worden en dat individuele bezoekers in rusthuizen weer toegelaten worden.

Door jnde
AANGERADEN