Na bijna vijf maanden crossplezier: dit zijn de zegekoning en zegekoningin van het veldritseizoen

 ©  BELGA

Het veldritseizoen 2020-2021 behoort, nu de Sluitingsprijs in Oostmalle achter de rug is, definitief tot de geschiedenisboeken. Dat Mathieu van der Poel opnieuw wereldkampioen werd, Wout van Aert de Belgische driekleur veroverde en Lucinda Brand voor het eerst de regenboogtrui won bij de vrouwen, weet u ongetwijfeld nog. Maar wie heeft de voorbije vijf maanden nu de meeste veldritten gewonnen? Wij gingen voor u na wie de zegekoning en zegekoningin van dit veldritseizoen zijn.

Sam Varewyck

Voor deze lijst zijn enkel crossen meegerekend waarin (een deel van) de internationale veldrittop deelnam. Dat zijn in de eerste plaats het wereldkampioenschap, Europees kampioenschap en de nationale kampioenschappen*, alle veldritten die deel uitmaken van de X²O Badkamers Trofee, Superprestige en Wereldbeker, en acht veldritten die onder de noemer Ethias Cross georganiseerd worden.

Daarnaast werden op basis van het deelnemersveld ook vier losse wedstrijden meegerekend: dat zijn de EKZ Cross Tour-manche in het Zwitserse Bern, de Hexia Cross in Gullegem, de Zilvermeercross in Mol en de Internationale Sluitingsprijs in Oostmalle.

*Verschillende nationale kampioenschappen, waaronder die in Nederland en Groot-Brittannië, werden door de coronapandemie afgelast. Van alle namen in deze twee lijsten kregen enkel de Belgische renners en de Hongaarse Kata Blanka Vas de kans om dit seizoen een nationaal kampioenschap te rijden.

Mannen

Bij de mannen bleek Mathieu van der Poel, niet voor het eerst in zijn carrière, de grote slokop met 10 overwinningen. Door zijn beperkte veldritprogramma komt de viervoudige wereldkampioen natuurlijk niet meer in de buurt van zijn totalen van de seizoenen 2017-2018 en 2018-2019, toen hij telkens 32 (!) wedstrijden won. Met 10 zeges in 14 veldritten deze winter, waaronder natuurlijk ook het WK, kan Van der Poel de winter wel met een prima rapport afsluiten.

Op de tweede plaats bij de mannen vinden we Eli Iserbyt terug met 7 zeges. De 23-jarige Bavikhovenaar schoot op 26 september meteen raak tijdens de eerste grote veldrit van het seizoen, de Rapencross in Lokeren. Iserbyt won ook onder meer de Koppenbergcross en het EK in Rosmalen, maar zag zijn seizoen eind december ontspoord worden nadat hij in Heusden-Zolder een elleboogblessure opliep. Met een overwinning in de Waaslandcross in Sint-Niklaas, de voorlaatste veldrit van het jaar, sloot hij het seizoen wel mooi af. Hij werd een week eerder ook eindwinnaar van de X²O Badkamers Trofee.

Het brons bij de heren wordt gedeeld door twee renners die elk 5 keer wonnen. Te beginnen met die andere titaan van het veldrijden, Wout van Aert. De renner van Jumbo-Visma reed net zoals grote concurrent Van der Poel deze winter 14 veldritten. De mooiste overwinningen waren ongetwijfeld zijn vierde Belgische kampioenschap in Meulebeke en de uitgeregende Wereldbekermanche in Dendermonde, die hij met bijna drie minuten verschil op Van der Poel won. Verder was Van Aert ook de beste in Herentals, Mol en de Wereldbekermanche in Overijse. Hij won ook het eindklassement van de Wereldbeker.

Met zijn overwinning in de Internationale Sluitingsprijs in Oostmalle komt Laurens Sweeck op de valreep nog naast Wout van Aert met eveneens 5 zeges: precies evenveel als vorig seizoen. Een zege op een kampioenschap zat er deze keer niet in voor de man uit Schriek, net als een eindzege in een klassement. Sweeck won wel meer klassementswedstrijden dan vorig jaar: hij was de beste in de X²O Badkamers Trofee-manche in Lille en de Superprestigemanches in Niel en Middelkerke. Daarnaast won hij ook in Leuven, zondag kwam Oostmalle er nog bij.

Zegeteller mannen:

10 zeges - Mathieu van der Poel

7 zeges - Eli Iserbyt

5 zeges - Wout van Aert en Laurens Sweeck

4 zeges - Toon Aerts

3 zeges - Michael Vanthourenhout

1 zege - Tom Pidcock en Quinten Hermans

 ©  BELGA

Vrouwen

Net zoals bij de mannen is het ook bij de vrouwen de wereldkampioen die dit seizoen het vaakst won: met 12 overwinningen is Lucinda Brand de zegekoningin onder de veldrijdsters. Met als absolute hoogtepunt natuurlijk haar eerste wereldtitel in Oostende, maar de 31-jarige Nederlandse bewees ook haar consistentie door de drie regelmatigheidsklassementen allemaal te winnen. Vooral de Superprestige was haar gunstig gezind: Brand won daar vijf van de acht wedstrijden.

Brand kaapte dit seizoen zowat alle hoofdprijzen weg, maar met 10 zeges heeft ook Ceylin del Carmen Alvarado een behoorlijk seizoen gereden. Ze moest weliswaar haar regenboogtrui inleveren, maar door haar overwinning op het EK begin november mag ze tegenwoordig met de sterrentrui rondrijden. Schitteren deed ze in elk geval in de X²O Badkamers Trofee: Alvarado kon de eindzege vergeten na materiaalpech in de derde manche (de Scheldecross in Antwerpen, nvdr.), maar won daarna wel de vijf resterende wedstrijden van dat klassement.

Met Denise Betsema was er dit seizoen nog een derde Nederlandse steevast aan het front terug te vinden. Het resulteerde in 8 overwinningen. Niet zo veel als in 2018-2019, haar seizoen van de doorbraak, maar toch is het een goed jaar geweest voor Denies overseas. Een zege in een kampioenschap zat er niet in, maar ze won wel in elk regelmatigheidsklassement één manche en stond daar ook overal op het eindpodium. Vooral Betsema’s seizoenseinde mag er zijn: ze won 4 van de laatste 6 crossen, waaronder een dubbelslag in het slotweekend.

Zegeteller vrouwen:

12 zeges - Lucinda Brand

10 zeges - Ceylin del Carmen Alvarado

8 zeges - Denise Betsema

3 zeges - Kata Blanka Vas

1 zege - Sanne Cant, Marianne Vos, Annemarie Worst en Aniek van Alphen

 ©  Foto Marc Van Hecke

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten