Bruno Deneckere en H A S T brengen online vervangtroost met nieuw werk

Gent -

OK, we moeten geduld opbrengen. Afwachten. Op veilig spelen. Maar we komen zo stilaan in een fase waarin we vierletterwoorden uit ons klavier zouden willen spuiten. We missen het: het afwachten in de foyer van de Handelsbeurs vooraleer we de zaal intrekken voor een concert van een Gentse artiest. Het zoeken naar een plekje aan de toog van de Missy Sippy voor een bluesconcert of een burleskshow. Maar laten we het vloeken achterwege, en ondertussen vervangtroost vinden in digitale oplossingen. Met dank aan de artiesten die zich de moeite getroosten om nieuw werk te lossen: zoals Bruno Deneckere en H A S T.

Bruno Deneckere kon niet blijven wachten en doet het in zijn eentjeZaterdag 27 februari, live@Baudelo, registreren online. Gratis

De Gentse zanger Bruno Deneckere kan u kennen van The Pink Flowers, maar ook gewoon van zichzelf en talloze projecten zoals The Infamous Roots Rielemans Family Orchestra, The Rolls, en als programmator van de Gentse Feestenconcerten in de binnentuin van het Huis Van Alijn.

Bruno maakte met Coming up for Air in enkele weken tijd niet minder dan elf nieuwe nummers. En nam die tijdens een decemberochtend op in de studio’s bij Room13. Een stem, een song, een gitaar. Sober, maar een aangename volwaardige plaat.

Bruno stelt de plaat zaterdag live voor in de Baudelokapel waar de nieuwe uitbaters samen met Lierecords maandelijks een concert organiseren en naar de huiskamer streamen.

Coming up for Air mag dan een pure soloplaat zijn, live laat Bruno zich met graagte omringen door een aantal bevriende muzikanten waarmee hij bij wijze van lichte overdrijving al zijn hele leven een bubbel vormt: Ht Roberts, Nils De Caster en Bart Vervaeck.

Bruno en co spelen er uiteraard vooral werk uit de nieuwe plaat, maar putten ook uit vorig werk van Bruno Deneckere.Meer info

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vieze Gasten: als het op het podium niet mag, dan maar in de bureausOnline

Bij de Vieze Gasten pakten ze tijdens de eerste lockdown al in de binnentuin uit met ‘tiny’ concertjes, aangepast aan de veiligheidsnormen die het virus ons nu al zo lang oplegt. Ook in de maand februari en maart nodigen ze ‘Bij De Vieze Gasten muzikanten uit om iets te doen: niet op het podium te gaan staan, maar achter de bureaus. Want ook daar kan je muziek maken, zo blijkt uit de eerste sessie: de begeleiders van De Propere Fanfare (Thomas Noël, Yves Meerschaert, Nathalie De Schepper & Danny Van Rietvelde) nestelden zich met hun instrumenten in een bureau en spelen muziek. Tussendoor zijn er intermezzo’s van ‘eenzame’ fanfaristen Kurt bas, Joanna xylofoon, Marjolein bariton, Yvon melodica, Paul jongleur, Lia trompet, Lander accordeon, Goedele Dauwe. Goed voor in totaal een kwartuurtje muziek.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

An Pierlé, Meskerem Mees en vele andere in één smeltkroesBright Lights Sessions #9, online via Sound of GhentWoensdag 24 februari, 20u15

Bright Lights Sessions is een muziekformaat waarbij een aantal songwriters samen op een podium komen en op zoek gaan naar magie en kruisbestuiving. Elke editie zijn het andere muzikanten, maar steeds in hetzelfde concept. ‘s Middags komt iedereen samen met elk een paar eigen nummers onder de arm. Samen met de backing band groeien er dan broeierige smeltkroesversies van elk lied. ’s Avonds volgt het concert.

Na acht edities in Trefpunt houdt de karavaan nu halt in de Handelsbeurs, met onder andere op het podium: Meskerem Mees, An Pierlé, Nele De Gussem (Uma Chine), Roos Denayer (Rosa Butsi), Gertjan Van Hellemont (Douglas Firs), Gianni MarzoLaura Cortese (Laura Cortese & the Dance Cards) en Michiel Libberecht (Mooneye).Meer info

 © Geert Vandepoele

HAST brengt na debuutplaat Elegy nu EP Ubi Su

nt uitDonderdag 25 februari, 20u15. Handelsbeurs, online streaming Sound of Ghent. 

In 2017 won H A S T de Jazz Trackt prijs van Gent Jazz en kreeg daarbij een financieel duwtje in de rug voor het opnemen van hun eerste album ‘Elegy’. H A S T is een groep die experimenteert met de uithoeken van de jazz en de raakpunten met rock en noise opzoekt. Niet verwonderlijk als je weet dat de muzikanten van H A S T zijn opgegroeid met metal of punk om daarna jazz te studeren: Rob Banken (altsax), Artan Buleshkaj (gitaar), Roeland Celis (gitaar), Cyrille Obermüller (contrabas), Elias Devoldere (drums)

“De band was op één-twee-drie samengesteld” aldus saxofonist Rob Blanken in een interview met Klaas Vandromme naar aanleiding van hun debuutplaat Elegy in 2019: ”We wilden uitzoeken hoe je omgaat met extremen op een plaat. Wat is de grens tussen noise of zware rock en zachte dromerige soundscapes. De plaat is zoals een Japanse film. Je wordt van ene emotie in de andere gesmeten. Het is een soort blend van gevoelens.”

Nu is er dus de EP Ubi Sunt. Ubi Sunt is het begin van de Latijnse vraag: ‘Ubi sunt qui ante nos fuerunt?’ Wat evenveel betekent als ‘Waar zijn zij die voor ons waren?”

Die titel laat vermoeden dat de plaat op zoek gaat naar een gevoel van nostalgie maar uiteindelijk werd het meer en meer een reflectie over vergankelijkheid en sterfelijkheid, zo luidt het. Niet toevallig werd de muziek op Ubi Sunt geschreven en opgenomen in volle coronacrisis.Meer info

Het kleine rijk van Jan Van EyckHuis van Kina, Sint-Pietersabdij, tot 30 juni

In het Huis Van Kina in de Sint-Pietersabdij aan het Sint-Pietersplein loopt nog steeds de zeer aangename tentoonstelling Dag Jan. Over de kunstschilder die het Lam Gods realiseerde. Bijzonder en verfrissend is dat de tentoonstelling naar het werk van Jan Van Eyck kijkt door de ogen van een twaalfjarige. In principe dus bedoeld voor kinderen, maar ook zeer aangenaam voor ouders. Interactief, speels. Helemaal niet saai. Voor wie er nog niet aan toe kwam: dit is het soort tentoonstellingen waar je achteraf van anderen hoort dat het wel heel erg spijtig is dat je ze moest missen. Wel vooraf reserveren, zoals het in deze coronatijden past.Meer info

An Rosiers, Rudy Tollenaere & Klaas Vandromme
Aangeboden door onze partners